promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
285 millió forinttal húzta le az államot egy férfi, aki felvette a halott anyja nyugdíját
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A férfi igazán jól élt az anyja nyugdíjából az állam és az adófizetők pénzén.

A magyarországi nyugdíjrendszer ugyebár elég bonyolult és sok tényezőtől függ, hogy milyen nyugdíjra jogosult valaki. A fő szabály szerint öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a 65. életévét betöltötte és legalább 20 év szolgálati időt szerzett. Ebben az esetben öregségi teljes nyugdíj kerül megállapításra.

A hazánkban jelenleg nincs különbség a férfiak nyugdíjkorhatára és a nők nyugdíjkorhatára között, viszont nők számolhatnak a 40 éves korengedménnyel.

Ha egy családtag halálát követően özvegyi nyugdíjra jogosult valaki (például házastárs vagy gyermek), akkor igényelheti ezt az ellátást. Az özvegyi nyugdíj mértéke függ az elhunyt személy korától, szolgálati idejétől és nyugellátásának összegétől.

Ha egy családtag halálát követően nem jár a fent említett juttatás, akkor az elhunyt személy nyugellátása megszűnik. Ebben az esetben nincs lehetőség arra, hogy más családtag átvegye vagy megörökölje azt. Azonban ha az elhunyt személynek volt önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárban megtakarított pénze, akkor azt a hozzátartozók örökölhetik.

Nem ritka az a bűncselekmény, hogy titokban valaki más nyugdíját veszi fel. Egy kaliforniai férfi ezt abszolút csúcsra járatta, mert 830 ezer dollárt, vagyis átszámítva több mint 285 millió forintot tudott bezsebelni halott édesanyja társadalombiztosítási és katonai nyugdíjkifizetéseiből. Ez ráadásul elképesztő ideig, 30 évig tudta csinálni.

Ha ez nem lenne elég, Donald Felix Zampach még hitelkártyákat is beszerzett az anyja nevére, amikkel eltapsolt 30 ezer dollárt. A férfi édesanyja már 1990 óta nem élt, ráadásul Japánban hunyt el. Zampach Kaliforniában viszont mindent úgy kezelt, mintha az anyja életben lenne: vezette a nő bankszámláit, aláírásokat és adóbevallásokat hamisított.

A férfi egészen biztosan elveszíti a házát, és még a 830 ezer dollárt is vissza kell fizetnie. Ha belegondolunk, akkor 30 évig ingyen élt, az állam, de gyakorlatilag az adófizetők pénzén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás