promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szörnyű titkot rejt az egyiptomi piramis, ha megtudod az oldalán lévő óriási lyuk titkát, kicsit máshogy látod majd a történelmet
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valójában az emberi történelem tele van ilyen sztorikkal, sokan azonban erről a piramissérülésről nem is tudnak.

Az egyiptomi piramisok a világ legcsodálatosabb építmáyei közé tartoznak, előkelő helyen szerepelnek azon a listán is, amelyen az emberi történelem csodáit tartják számon. A lajtsromok csúcsa pedig a hét csoda, amelyen ott szerepelnek a gízai piramisok is, amelyen három gigantikus építményt szoktunk érteni, a Kheopsz-, a Kefrén-, és a Mükerinosz-piramis. Ezek közül a legkisebb a Mükerinosz, de talán ez a legcsodálatosabb.

Korábban amúgy elképesztően gyönyörű rózsaszín gránitkövek borították, de az évszázadok alatt ezeket levették róla, és máshol kezdték újra felhasználni, így manapság már nem láthatjuk a piramison ezt a gyönyörű borítást. A gránittömböket ugyanis Alexandriába vitték. A piramishoz amúgy nagyon sok melléképület tartozott, illetve korábban két nagyobb fal is körbevette.

De mégis mi az a lyuk, amely az oldalán éktelenkedik?

Korábban többször is felfeszítették a piramisokat, hogy kirabolják azokat. Ezek a rablóhadjáratok is rengetegszer okoztak szörnyű külsérelmi nyomokat a világ legszebb épületein, ám minden kísérlet eltörpül Szaladin fia, al-Aziz uthman szultán kísérlete mellett, aki le akarta romboltatni a piramisokat a 12. században. Ő örökölte a nagy szultán után a birodalom azon felét, amelybe a mai Egyiptom is tartozott. A szultán megpróbálta leromboltatni a piramisokat, Mükerinosz-piramissal kezdték, de a rombolás elképesztő erőforrásokat emésztett fel, alig tudták megmozdítani a gigantikus tömböket, és amelyeket el is mozdítottak a helyükről, óriási munkába tellett míg elszállították darabokban a helyszínről.

Így végül abbahgyták a rombolást, ám az óriási lyuk a piramison ennek a nagy akciónak viseli az eredményét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás