promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Több milliárdos kincset rejt a vulkánok belseje, egyelőre még nincs gazdája

Több milliárdos kincset rejt a vulkánok belseje, egyelőre még nincs gazdája

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Bárki megszerezheti a gazdagságot kínáló kincset, így lehetne hozzájutni.

Az új kutatások izgalmas világába kalauzolnak minket a németországi vulkanikus mezőkön talált zafírok, melyekről most kiderült, egy egészen különleges helyen keletkeznek. A tanulmány, melyet Axel Schmitt, a Curtin Egyetem geológusa vezetett, feltárja, hogy ezek a gyönyörű kövek nem a földkéreg legmélyebb rétegeiből, hanem egy szokatlan határterületről származnak – a földkéreg és a földköpeny közötti zónából.

Korábban úgy vélték, hogy a csillogó kék drágakövek a földköpeny mélyebb részeiben vagy a kéreg alsóbb rétegeiben keletkeznek. Schmitt és csapata azonban fényt derített arra, hogy valójában ezek a drágakövek a vulkánok felszín közeli régióiban, nagyjából 5 kilométer mélységben formálódnak. 

A zafírok legtöbbször folyami üledékekből származnak, melyek kimossák az ásványokat az eredeti alapkőzetből. Azonban e forráskőzetek hiányában nehéz volt pontos információkat szerezni arról, hogyan keletkeznek a zafírok. Schmitt és csapata a nyugat-németországi Eifel-formációt választották kutatásuk helyszínéül, mely terület egy sor vulkánkitörés eredményeként alakult ki, kezdve a kréta kortól (145 millió évvel ezelőtt) egészen az utolsó kitörésig, mely 13 ezer évvel ezelőtt történt.

Az elemzések azt mutatták, hogy ezek a zafírok kevesebb mint 2,5 millió évvel ezelőtt alakultak ki, ami azt jelenti, hogy az Eifel-formáció vulkáni aktivitásának végén jöttek létre. Az oxigénmolekuláik hasonlósága a felszínre került magmákéval megerősítette, hogy a zafírok a földkéreg és a magma közötti határon formálódtak.

Noha a zafírok önmagukban nem képesek konfliktusokat szítani, nem véletlenül emlegetik "véres gyémántként": a drágakőbányászati ipar gyakran szembesül az emberi jogokkal való visszaélések vádjával, hiszen javarészt a fejlődő országokban bányásszák a ragyogó kék követ. Schmitt és csapatának kutatásai azonban segíthetnek abban, hogy átláthatóbbá váljon a drágakő-kereskedelem, és az etikus bányászat fejlődését is elősegíthetik.

Forrás: Science Daily