promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Most valóban nagy a baj: alapélelmiszerekben találtak rákkeltő anyagokat

Most valóban nagy a baj: alapélelmiszerekben találtak rákkeltő anyagokat

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Ennek sokan nem fognak örülni, rákos megbetegedésekért felelős anyagokat találtak milliók kedvenc ételeiben és italaiban.

Világszerte rohamos emelkedésnek indult a daganatos megbetegedések száma. Bár a kezelési módszerek folyamatosan fejlődnek, egyre több a kockázati tényező is, mint arról egy nemrégiben publikált tanulmányban is beszámoltak.

A kutatás szerint a rendszeresen kávézó, valamint rizst és tojást fogyasztó emberek vérplazmájában és anyatejében magasabb a mérgező vegyi anyagok, az úgynevezett per- és polifluoralkilok szintje. A tanulmány szerzői jelentős, 3000 fős mintából dolgoztak, és a probléma fő okaként az „örökvegyszereket” nevezték meg.

„Az eredmények határozottan rávilágítanak arra, hogy nagy szükség van a környezettudatos gazdálkodásra, és arra, hogy az örökvegyszereket távol tartsuk a környezetünktől és az élelmiszerektől. Mostanra már mindenhol ott vannak és még akkor is sokáig ott lesznek, ha azonnal megtiltjuk a használatukat”

– fogalmazott Megan Romano, a tanulmány vezető szerzője.

Az „örökvegyszerek”, hivatalos nevükön PFAS-ok számos egészségügyi problémát, így születési rendellenességeket és májbetegségeket is okozhatnak. Csaknem 16 ezer vegyület tartozik közéjük és egyebek között arra használják őket, hogy a termékek hő, folt- és vízállók legyenek. Rengeteg gyümölcsben és zöldségben is kimutathatók.

A rizs a talajból, a tojás a műtrágyából és a takarmányból, a kávé pedig a termesztés során használt vízből is jelentős mennyiségben veheti fel a káros anyagokat, de a tengeri állatokban is emelkedett koncentrációban vannak jelen az örökvegyszerek, így túlzás nélkül mindenki veszélyben van miattuk.

A tanulmány szerzője akkor sem túlzott, amikor arra célzott, hogy már most elkéstünk ezen anyagok betiltásával, hiszen a kemikáliák sokszor évtizedek alatt sem bomlanak le, és folyamatosan szennyezik a környezetüket, akár generációkon keresztül.