promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rákkeltő szokás: veszélyes, ha te is így iszod a kávét
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezek után soha többet nem fogod így inni a kávét.

A reggeli kávé nagyon fontos a legtöbb ember életében. Ébredés után muszáj a kávéfőzéssel indítani a napot, mert amíg nem kortyolunk bele, addig úgy érezzük, teljesen használhatatlanok vagyunk, képtelenek vagyunk bármit is csinálni. Igen ám, de mi van akkor, ha valaki úgy főzi le a kávéját, hogy már délutánra is legyen neki adag.

Sokaknak ugyanis nem automata kávéfőzője vagy kapszulás készüléke van, és inkább reggel főzik le a délutáni kávéjukat is. Ez azonban több szempontból sem jó. Nem csak az élvezeti értékét csökkenti, ha újramelegítjük a kávét, de az egészségre is káros lehet; rákkeltő hatása is lehet.

Szakértők szerint a kávé és a mikró kombinációjából semmi jó nem sülhet ki. Amikor a kávé a reggeli kapkodás közepette kihűl, sokan hajlamosak bedobni a mikrohullámú sütőbe, hogy újra felmelegítsék. Azonban érdemes megfontolni, milyen következményekkel járhat, ha így isszuk meg.

A kávéban természetes formában megtalálhatók olyan savak, mint a klorogénsav, kininsav és kávésav, amelyek a főzés során adják az ital jellegzetes, kesernyés ízét. Amikor a kávét a mikróba teszed, nemcsak felmelegíted, hanem lényegében újraindítod a főzési folyamatot, ami további keserűséget okozhat a vegyületek felszabadulása miatt. A legegyszerűbb megoldás erre, ha egy termoszba vagy termobögrébe tesszük a kávét, hiszen az hosszabb ideig melegen tarthatja az italt.

Természetesen az sem mindegy, hogy a lefőzés után mennyi idő alatt fogyasztjuk el a kávénkat; általában 4-6 óra után veszít aromájából, erejéből és értékes hatóanyagainak mennyiségéből.

Ha állni hagyjuk a kávét, olyan káros kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételekhez.

A kávé hűtőben való tárolása kissé kitolhatja az eltarthatóságát, de az ízét sajnos ez is befolyásolja.

Az újramelegített ételekről a Michigani Egyetem is készített tanulmányt: rávilágítottak arra, hogy a mikróban melegített ételekben és italokban nem pusztul el az összes, betegséget okozó baktérium, tudniillik hiába teszünk be egy tál levest akár 3 percre, maradhatnak benne hideg pontok a mikrózás után. Ez a kávéra is vonatkozik; minél tovább hagyjuk állni, annál kockázatosabb újramelegíteni a mikróban.

(via)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás