promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Videón a leleplezés, így érlelik gyorsabban a szupermarketek az egyik kedvenc gyümölcsünket
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Házilag is próbálkozhatunk a módszerrel, ha túlságosan éretlen gyümölcsöt vásároltunk.

Érdemes nagyon alaposan végiggondolni, honnan is szerezzük be az asztalra kerülő zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen sajnos korántsem minden olyan egészséges, mint amilyennek látszik, és hiába néznek ki gyönyörűnek, sokszor a foltos, hibás darabokat érdemes választani még a termelői piacokról is.

Habár manapság már szinte mindenre rá van írva, hogy „bio”, ennek valódiságát kideríteni szinte lehetetlen. Sokatmondó statisztikák ugyanakkor arról árulkodnak, hogy a gyümölcsök többsége olyan „örökmérgeket” hordoz, melyek komoly betegségeket okozhatnak. Ugyan megpróbálkozhatunk a megtisztításukkal, a belsejükben lévő kemikáliákat nem tudjuk eltávolítani.

Ennek tekintetében meglehetősen ártalmatlan procedúrának tűnik az érésgyorsítás, amit legfőképp a banánnál alkalmaznak. Mivel ez egy úgynevezett utóérő gyümölcs (az avokádóval együtt), ezért még éretlenül szedik le, és sokszor még akkor is zöldek, amikor a boltok polcaira kerülnek.

Nyilván nem mindenki szeret várni arra napokat, mire kellően édessé és zamatossá válik a banán, ezért aztán előfordulhat, hogy rásegítenek az érésre. Ezt ugyanúgy tehetik mérgező vegyületek segítségével, mint például különböző gázokkal, de akár természetes módon is.

Mindkettőre láthatunk példát az alábbi videóban, és bár utóbbi lényegesen szimpatikusabb megoldás, lassabbnak tűnik. Azért érdemes otthon is kipróbálni, ugyanis ha egy papírzacskóba almát, esetleg barackot és banánt teszünk, előbbiek etiléntartalma miatt a banán is gyorsabban érik majd, kisvártatva pedig az érett példányok jellegzetes barna foltjait is láthatjuk rajta. Lehet, hogy mégis jobb ötlet megvenni az éretlen banánt és otthon kísérletezgetni? Bárhogy is van, a vegyszerekkel csak óvatosan, hiszen később szinte biztosan benyújtják a számlát a méreganyagok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás