promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rákkeltő vegyszereket találtak az egyik kedvenc gyümölcsünkben, figyelmeztetést tettek közzé a kutatók
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az „örök vegyi anyagok” ráadásul hosszú ideig mérgezik a környezetet, köztük az embereket is.

A vegyszerek hosszú távú, emberi szervezetre gyakorolt hatásai sokszor csak évtizedek múltán derülnek ki, ezért is tiltanak be időről-időre korábban használt növényvédőket. Ezek jelentős része súlyosan veszélyeztetheti az egészségünket, ráadásul a lebomlásuk akár évtizedekig is tarthat.

Ez utóbbiakat nevezik „örök vegyszereknek”, az Egyesült Királyságban pedig kisebb pánik tört ki, miután a legkedveltebb gyümölcsökben és zöldségekben is kimutatták ezeket. Egy 2022-es tanulmány, amely több ezer terméket vizsgált meg, több mint 10%-ukról bizonyította, hogy tartalmaz ezekből a vegyületekből, igaz csak az 1,8%-uk esetében mértek határérték feletti számokat.

Volt azonban egy gyümölcsfajta, aminek mintáiban jóval több esetben fordultak elő a vegyszermaradványok, ez pedig az eper, aminek épp most van a szezonja. A boltokban kapható, hibátlan és óriási, ám sokszor nem túl finom szemek pedig nem véletlenül néznek ki úgy, ahogy. Bőven kapnak ugyanis a permetszerekből.

Az eperminták csaknem 95%-ában mutatták ki a káros összetevőket, de a szőlő (61%), a cseresznye (56%), valamint a spenót (42%) sem maradt el sokkal. A kapcsolódó tanulmányban ráadásul kiemelték, hogy bármennyi szermaradvány járhat egészségügyi kockázattal, melyek súlyos betegségeket, így akár rákot is okozhatnak.

Kiemelték, hogy sürgős megoldást kell keresni arra, hogy ezeket a vegyi anyagokat kizárják az élelmiszerláncból, és felszólították a kormányt, hogy a 25 legveszélyesebb permetszerből hatot a lehető leghamarabb tiltsanak be.

„Ezek az emberi eredetű vegyi anyagok egy évszázaddal ezelőtt még nem is léteztek a bolygón, mostanra viszont már minden egyes sarkot beszennyeztek”

– fogalmazott vészjósló üzenetében Dr. Shubhi Sharma, a Chem Trust kutatója, aki azt is hozzátette, hogy betiltásuk esetén is még évtizedekig együtt kell élnünk ezekkel a káros anyagokkal.

Ezek alapján érdemes megfontolni inkább a háztáji termesztést:

Forrás: Independent

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás