promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óvatosan edd meg a héját vagy a magját! Halálos görcsöket vagy kómát okozhat bizonyos gyümölcsök magja
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyümölcsök és magvak fogyasztása során sokszor előfordul, hogy lecsúszik egy-egy mag is, amivel nincs is nagy baj, gondolnánk. Mindeközben az életünkkel játszunk, ha bizonyos gyümölcsöknek elfogyasztjuk a mérgező részét.

Almamag

Az alma magjaiban cianid is van, ezért nem okos lenyelni őket! Érdemes magvazva fogyasztani. Szerencsére az almamagok védőbevonattal rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy a cianid bejusson a szervezetbe, ha véletlenül megeszed őket. De jó óvatosnak lenni. A cianid még kis adagokban is gyors légzést, görcsrohamokat és esetleg halált is okozhat.

Szerecsendió

A szerecsendió kellemes, diós ízt ad, ha kis mennyiségben ételeinkhez adjuk. De kanállal elfogyasztva komoly problémákat okozhat a szervezetben. Már 2 teáskanál is mérgező lehet a szervezetre a  miriszticin miatt, amely hallucinációkat, álmosságot, szédülést, zavartságot és görcsrohamokat okozhat.

Nyers vesebab

Az összes babfajta közül a nyers vörös vesebabban van a legmagasabb a lektinkoncentráció. A lektinek olyan méreganyagok, amelyek gyomorfájást, hányást vagy hasmenést okozhatnak. Csak 4-5 nyers vesebab szükséges ahhoz, hogy ezeket a mellékhatásokat máris kiváltsa, ezért a legjobb, ha evés előtt megfőzzük, persze csak egy alapos áztatás után.

Keserű mandula

Mindkét mandulatípus – a keserű és az édes – tartalmaz amigdalint, egy kémiai vegyületet, amely cianiddá alakulhat, de a keserű mandulában van a legnagyobb mennyiség. Az édes mandula biztonságosan fogyasztható, de a kezeletlen keserű mandula fogyasztása görcsöket, hányingert és hasmenést okozhat.

Csillaggyümölcs

Ha vesebetegségben szenvedsz, a legjobb, ha kihagyod étrendedből a csillaggyümölcsöt. A normál vesék képesek kiszűrni a méreganyagokat ebben az édes gyümölcsben, de egy olyan rendszerben, amely nem képes, a toxin megtapad, és mentális zavart, görcsrohamokat és halált okozhat.

Mangó

A nyers kesudióhoz hasonlóan a mangó héja, kérge és levelei urushiolt, a mérges borostyán toxinját tartalmazzák. A mangó héja  duzzanatot, kiütéseket és még légzési problémákat is okozhat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás