promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A hajfestés veszélyes? Néhány tény, amiről nem mindig beszélünk
Borítókép:  Maksim Chernishev / Unsplash
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Manapság a hajfestés nem csupán a nők körében divatos, hanem egyre több férfi is kipróbálja. Mielőtt hajfestésre készülünk, érdemes tudni néhány dolgot. Az organikus színezékek a lehető legbiztonságosabbak, hiszen minimális mennyiségben tartalmaznak káros kémiai összetevőket és maximálisan természetes semleges pH-értékű. Szerves hajfesték használata esetén az allergiás reakciók kockázata minimálisra csökken.

Kép: George Bohunicky / Unsplash

A szokásos festékek pH-ja 9 és 14 között van, hogy megnyissa a haj kutikuláját. A szerves festékek pH-értéke 7. Ezekből számos megtalálható a https://makeup.hu/categorys/22813/ kattintva. Amikor az első 10-15 percben organikus festékeket használunk, hőforrással dolgozunk, hogy a festék megfelelően behatolhasson a hajba. Ezzel egyidőben nem okoz olyan károsodást, amit nem lehetne visszafordítani. 

Fontos tudni, hogy az OCS az egyetlen színezék, amely nem tartalmaz metafenilén-diamint, vagyis azt az anyagot, amely rákot okozhat.

A hagyományos hajfestékek összetevői

A rezorcin egy kőolajtermékből nyert színező pigment. Égési sérülést okozhat a szem nyálkahártyájában és a bőrben. Gyakran nem gondolkodunk ilyen dolgokon, például azon, hogy a festéskor nem csupán a haj kutikulája nyílik meg, hanem a fejbőr pórusai is. És az összes káros komponens felszívódik.

Ammónia - irritálja a szem nyálkahártyáját és a légutakat. Elnyomja az idegrendszert, csökkenti a hallást. Mérgező, miközben szinte minden festékben használják.

A parabének tartósítószerek, amelyek a kozmetikumok 88%-ában szerepelnek, egyes tanulmányok szerint rákot okozhatnak.

Nonoxynol (ha nonoxynol van a festékben, az látható nyomot hagy a bőrön a hajnövekedés mentén) - a vegyiparban használt színező pigment, amelyet autófestékeknél használnak.

Kép: Toa Heftiba / Unsplash

Hajfestés utáni ápolás

Minden embernek megvan a maga „beprogramozott” maximális hajhossza. A haj jó állapotban tartható, de a genetika által tervezettnél hosszabbra nem nőhet. Nyáron a legfontosabb a hidratálás, az UV-védelem, kalap vagy hajkendő. Emlékezni kell arra is, hogy a hajvasaló, hajszárító stb. nagyon károsítja a hajat, különösen nyáron, amikor a levegő amúgy is száraz. A frizura rögzítéséhez olyan gyengédebb hajlakkot válasszunk, ami napvédőt tartalmaz. Így nem kell minden lakkozás után hajat mosni és nyom nélkül kifésülhető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás