promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért olyan csábítóan piros, mégis ehetetlenül savanyú sok eper, amivel becsapják a vásárlókat
Borítókép:  Profimedia / Georg Wendt/dpa/Alamy Live
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eper az egyik legzamatosabb gyümölcs, kivéve, ha érés előtt kap egy kis gombairtót is.

Régen minden jobb, szokták mondani az idősebbek és bár sokszor csak megmosolyogjuk őket, sajnos néha igazuk is van. Az eper esetében legalábbis mindenképpen, az utóbbi évtizedek mezőgazdasági tevékenységének egyik eredménye, hogy legkedveltebb májusi gyümölcsünk íze meg sem közelíti azt, amilyen régen volt. A magyarázat pedig a gombaölő szerekben rejlik. 

A Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett tanulmány szerint az eper termesztése során használt gombaölő szer befolyásolja a sejtek működését, így a gyümölcs íze éretten is savanykás marad, tápértéke pedig csökkent.

A gyümölcs édessége általában az oldott glükóz vagy fruktóz koncentrációján múlik, míg egyedi illatát illékony vegyületek hozzák létre. Ezenkívül az eper gazdag olyan tápanyagokban, mint például C-vitaminban, folsavban és antioxidánsokban.

A gombairtó szereket arra tervezték, hogy megzavarják a gyümölcsre káros gombák fejlődésést, ám ezzel együtt a növényekben végbemenő folyamatokat is módosítják és gátolják az egyedi ízért felelős aromák és a fontos tápanyagok termelődését. 

Az ízteszt is kimutatta a különbséget

A kutatók három féle epret termesztettek azonos körülmények között, közülük kettőnél használtak gombairtót, amikor a növény termései még zöldek voltak. A teljesen kifejlett bogyók érett állapotban méretükben és színükben is megegyeztek a peszticid nélkül termesztettekkel. A felszín alatt azonban számos kémiai változást találtak a kutatók, amelyeket a gombaölő szerek okoztak:

  • Az oldható cukrok és a tápanyagok, például a szacharóz és a C-vitamin szintje csökkent.
  • A cukrok savvá alakultak, amitől az eper inkább savanyú volt, mint édes.
  • Az illékony vegyületek mennyisége is megváltozott, ami csökkentette a gyümölcs finom ízét és aromáját.

A vizsgálat végén egy vak ízteszt során megkóstolták az epreket és egybehangzóan a kezeletlen gyümölcsöket kiáltották ki a legfinomabbnak. A kutatók szerint ez a munka útmutatást adhat a gazdálkodóknak a peszticidek használatával kapcsolatban.

Hazánkban az eper szinte bárhol termeszthető, de a számára legjobb feltételek biztosítása messzemenően megtérül. Az érés persze függ a hőmérséklettől, ezért az ország déli részein lévő kertekben, a korábbi felmelegedés miatt 1-2 héttel hamarabb szedhető, mint máshol.

A mostani hetek jelentik a főszezont, ilyenkor érdemes a lehető legtöbb friss, hazai epret fogyasztani. 

Forrás: ScitechDaily

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás