promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Olyan állítást tettek a tudósok az időről, ami a mi óránkat is érinti: megváltozhatnak a napok és az évek?

Olyan állítást tettek a tudósok az időről, ami a mi óránkat is érinti: megváltozhatnak a napok és az évek?

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A tudósok olyan meghökkentő felfedezést tettek, amilyet eddig csak a sci-fi filmekben hallhattunk.

Számtalan film, sorozat, könyv és újságcikk foglalkozott már az idő fogalmával, most azonban kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az idő talán nem is az univerzumunk alapvető aspektusa, hanem inkább a kvantum-összefonódás által létrehozott konstrukció.
 
A legtöbben joggal kérdezhetik, hogy mégis mi az a kvantum-összefonódás? A válasz nem egyszerű, de nem is megmagyarázhatatlan: ez egy egészen különleges jelenség a fizika világában, amikor részecskék párjai vagy csoportjai úgy lépnek kölcsönhatásba egymással, hogy az egyes részecskék állapota nem írható le a többitől függetlenül, még akkor sem, ha a részecskék nagy távolságban vannak egymástól.
 
 
Tulajdonképpen arról van szó, hogy olyan, mintha ezek a részecskék láthatatlanul összekapcsolódnának, függetlenül attól, hogy milyen messze vannak egymástól – és ez az az összekapcsolódás, ami lehetővé teszi az állapotinformációk azonnali megosztását az összefonódott részecskék között, ami bár úgy hangzik, mintha egy sci-fi történetből származna, nagyon is valós tudományos jelenség.
 
A tudósok frissen publikált elmélete szerint az időérzékelésünk az objektumok referenciaórával való összefonódásából ered. A kutatók ugyanakkor azt még nem tudták eldönteni, hogy e kijelentés alapján egy univerzumon kívüli megfigyelő számára minden mozdulatlannak tűnne-e.
 
 
Kezdetben ugyanis a szakértők úgy vélték, hogy az idő összefonódik a tér szövetével, és a gravitáció is befolyásolhatja – ahogyan azt a Csillagok között című filmben is meglepően jól elmagyarázták. A kvantummechanika új nézőpontja azonban alapjaiban kérdőjelezi meg ezt az elképzelést, sőt: ez alapján az idő talán nem is olyan rugalmas, mint korábban gondolták.
 
Alessandro Coppo és csapata a Physical Review A tudományos folyóiratban magyarázta el meglátásait, kiemelve, hogy bár ez az elmélet még korai stádiumban van, magában hordozza a lehetőséget, hogy forradalmasítsa a világegyetemről és annak működéséről alkotott elképzeléseinket.