promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Áttörés jöhet az ókori görög "számítógép" ügyében, közel kerültek a tudósok a megfejtéséhez
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szerkezet az ókori világ egyik leglenyűgözőbb alkotása.

Az Antikythera-mechanizmus egy ókori görög csillagászati műszer, amelyet az utóbbi száz év során intenzíven kutattak. Az eszköz egy bonyolult fogaskerekes szerkezet, amelyet feltehetően a Hold és a Nap mozgásainak követésére, valamint nap- és holdfogyatkozások előrejelzésére használtak. A kutatások szerint a mechanizmus 37 bronzfogaskerékből áll, amelyek lehetővé tették, hogy a Hold és a Nap mozgását a zodiákus jegyeiben kövessék, és modellezni tudták a Hold pályájának szabálytalanságait is.

Az eszközt 1901-ben fedezték fel az Antikythera sziget közelében egy római kori hajóroncsban. Az évek során számos kutató és tudós vizsgálta, hogy megértse a mechanizmus működését és célját. Az 1970-es években Derek J. de Solla Price és Charalampos Karakalos készítettek röntgen- és gamma-sugár képeket az eszközről, ami jelentős előrelépést hozott a kutatásban.

A legújabb fejlemények szerint a gravitációs hullámok kutatása is segíthet megérteni a mechanizmus működését. A gravitációs hullámok által nyújtott új adatok és módszerek révén a kutatók képesek lehetnek pontosabb képet alkotni az Antikythera-mechanizmus belső szerkezetéről és működéséről. Ez a kutatási irányvonal újabb lehetőségeket nyit meg a mechanizmus és az ókori görög technológiai fejlettség jobb megértésében​.

Az Antikythera-mechanizmus lenyűgöző példája annak, hogy az ókori civilizációk milyen fejlett technikai tudással rendelkeztek. A kutatók remélik, hogy a jövőbeni technológiai fejlesztések és új kutatási módszerek tovább segíthetnek a mechanizmus rejtélyeinek feltárásában, és ezáltal mélyebb betekintést nyújthatnak az ókori világ technológiai vívmányaiba.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás