promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A maja piramisok közelében gigantikus korong alakú dolgot találtak, amelyről később kiderült, hogy egy ezeréves templom
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szenzációs leletet találtak tudósok.

Közép-Amerikában elképesztő dolgokat tárnak fel a mai napig, a fénykorában több mint 20 milliós lakónépességgel rendelkező maja kultúra ugyanis eszméletlenül sok nyomot hagyott maga után, az épített örökségüket pedig a mai napi fedezik fe la tudósok az őserdő mélyén (köztük rengeteg piramist is, amelyek az Egyiptomban találtakkal vetélkednek népszerűségben), hiszen mindent benőtt a sűrű növényzet 500 év alatt, pedig egykor elképesztően virágzó települések voltak ezen a vidéken, ám városaik közül ma is látni már párat.

Most egy elképesztő, korong alakú dolgot tártak fel az erdőben a tudósok, amely egykor egy templom volt, és a félelmetes Kukulkánnak szentelték. Ő volt a tollas kígyóisten, akinek elképesztően sok faragványa maradt fent. A templomot most a Yucatán-félszigeten fedezték fel. azért is érdekes ez a terület, mivel El Tigre névre hallgat a lelőhely, és ez lehetett az utolsó nagy lakott települése a majáknak a civilizációjuk összeomlása előtt.

A tudósok két szintet azonosítottak az építményben, amelynek tetejét is egy hatalmas korong alakú réteg fedte le fénykorában. az építmény arról is árulkodik, hogy jelentős befolyások érték az építészeket ezer évvel ezelőtt, ekkor ugyanis a maják élénk kapcsolatban voltak más kultúrákkal Amerikában. Az utóbbi időben több hasonlót is találtak ezeken a vidékeken. A felfedezés annak köszönhető, hogy nemsokára megépül egy új mexikói vasútvonal, amely a terület közelében fut majd, és Mexikó államait köti majd össze. A projekt amúgy nagyon költséges, és évek óta húzódik a megvalósítása számos nehezítő tényező miatt.

A maja civilizáció bukásáról amúgy rengeteg elmélet élt korábban, mivel rejtélyesen tűntek. A több millió ember a 8. és a 9, században elhagyhatta az addig lakott településeket. korábban háborúkkal és járványokkal is magyarázták a bukásukat, ám egy újabb elmélet szerint a környezetpusztítás állhatott minden mögött, mivel rengeteg fát vágtak ki (részint a gigantikus épületek miatt), így kevesebb víz párolgott el, miközben csökkent tehát a csapadék mennyisége is, és ez állhatott  civilizáció bukása mögött.

Íme az elképesztő épített örökség, amit ránk hagytak:

(via Live Science)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás