promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási halálbarlangot fedeztek fel a maja piramisoknál, minden tudásunkat átírhatja az, amit a mélyben felfedeztek
Borítókép:  Wolfgang Schwan/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok és szakértők nagyon izgalmas leletekre bukkantak az ősök szent helyén.

Az egyiptomi piramisok után talán a Közép-Amerikában található maja piramisok azok, amelyek elképesztő érdeklődést váltanak ki világszerte, a tudományos életet is lázban tartják, hiszen az őserőd mélyén folyamatosan tárnak fel újabb és újabb gigászi építményeket, óriási komplexumokat és városok darabjait. Elképesztően kiterjedt hálózatot alkottak tehát a régi maja települések, ám sokáig ezek rejtve maradtak a tudósok előtt.

A maják romvárosait csupán a 19. századtól kezdik szisztematikusan felderíteni, pedig azokat még az 1500-as években a spanyol hódítók is látták. Lloyd Stephens volt az a nyugati utazó, aki 1839 és 1842 között elkezdte a városokat keresni az esőerdők mélyén. Azóta rengeteg dolog kiderült a maja kultúráról, a tudományos életükről is elképesztően sok cikk született, és a szakértők azt is megállapították,

hogy birodalmuk csúcsán 20 millióan is élhettek a maják Közép-Amerikában.

A tudósok az elmúlt évszázadban számos hatalmas felfedezést tettek, de ezek közül is nrendkívüli az, amit Tatocalpa településen találtak, egy barlang mélyén találtak több ezer éves emberi maradványokat. Sokan ezt a helyet halálbarlangként is aposztrofálják az interneten. A maradványok közül amúgy a legrégebbiek több mint 7 ezer évesek, ez pedig azért is fontos, hiszen 7 ezer évvel ezelőtt kezdődött meg a nagy átmenet, a transzformáció a vadászó életmódból a letelepedett életmódba.

Ezt az átmenetet tanulmányozhatták a helyszínen tehát a tudósok. A barlangban rengeteg maradványt találtak, a maják az ősök barlangjaként tisztelték, és tisztelték az ott lévő maradványoakt is, egyfajta kultikus helyként használták tehát a barlangot. Az óriási felfedezés pedig lényegébén azt teszi lehetővé a tudósoknak, hogy tanulmányozzák, mit történt akkor és mikor történt az, amikor a maják a vadászó életmódot elhagyva elkezdtek városokban élni, letelepedtek. Ezekre a kérdésekre keresik majd a továbbiakban majd a válaszokat a tudósok.

Így néznek ki a magasból az elveszett maja városok:

(via Express.co.uk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás