promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több ezer ősi maja piramis rejtőzött a dzsungelben, nagyteljesítményű lézerrel fedezték fel a gigantikus eltűnt várost
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több mint 61 ezer ősi építményt, köztük házakat, nagy palotákat, szertartási központokat és piramisokat fedeztek fel Guatemalában.

Guatemala buja peténi esőerdeje alatt rejtőzik egy ősi város, amelyet több mint 1000 éve áll lakatlanul és elrejtve, de fénykorában több millió mezoamerikai lakója volt, akik kifinomult, kiterjedt birodalmat építettek. Most először egy nemzetközi régészekből álló csapat légi fényérzékelő és távolságmérő technológia (LiDAR) segítségével több tízezer ősi építményt fedezett fel és térképezett fel az ország 2100 négyzetkilométeres alföldjén.

A LiDAR-t először 2009-ben alkalmazták ezen a területen, azonban először csak az egyes lelőhelyek közvetlen környezetére összpontosított. A régészek először februárban fedezték fel a hatalmas metropoliszt - számolt be róla a National Geographic -, a guatemalai tudományos nonprofit csoport, a PACUNAM Alapítvány vezetésével. A több mint hat hónappal később publikált munkájukban a csapat több mint 61 000 ősi építmény jelenlétét erősítette meg.

A LiDAR áthatol a sűrű erdő lombkoronáján, és érdekes módszerrel segíti a tudósokat: feltárja a terep magasságbeli különbségeit, lehetővé téve a kutatók számára, hogy ezeket a topográfiai jellemzőket (mint például az ember által épített falakat, utakat és épületeket) megtalálják és elemezzék anélkül, hogy valaha is a vizsgált kellene lépniük. Ezen információk birtokában percek alatt képesek háromdimenziós térképeket készíteni, elkerülve az évekig tartó fáradságos terepmunkát.

"Most már világosnak tűnik, hogy az ősi maják nagymértékben átalakították a tájat, hogy azt mezőgazdasági szempontból termelékenyebbé tegyék" - mondta Marcello A. Canuto maja régész. "Ennek eredményeként valószínűnek tűnik, hogy ez a régió sokkal sűrűbben volt lakott, mint ahogyan azt eredetileg gondoltuk".

A nemzetközi csapat kiterjedt, a különböző városközpontokat összekötő útvonalakat és hálózatokat is feltérképezett, ami szerintük rávilágít arra, hogy ezek a különböző városközpontok mennyire voltak egymással összekapcsolódva, illetve hogy lakosaik mennyit voltak hajlandóak befektetni védelmi rendszerekbe háború esetén.

Mint minden új felfedezés esetében, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik "új kérdéseket vetnek fel, finomítják a terepmunka célpontjait, regionális vizsgálatot indítanak el a most vizsgált tájakon, és a maja régészetet a kutatás és felfedezés egy minden eddiginél merészebb korszakába lendítették".

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás