promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
400 embert áldoztak fel egy kegyetlen vallási szertartás keretében a föld alatti piramisban
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mexikó híres piramisa a Cholula, egy rejtett gyöngyszem, amelyet érdemes felfedezni. A nagy Piramis el volt rejtve a természetben, így úgy nézett ki, mint egy normál domb. Később kiderült, hogy hatalmas piramis rejtőzik a domb alatt és kegyetlen vallási szertartásokat mutattak be, ahol sűrű volt az emberáldozat.

10 érdekességet mutatunk be a világ legnagyobb piramisa kapcsán.

1. Egy vulkán kettéválasztja a piramist és Mexikó völgyét.

A Nagy Piramis úgy néz ki, mint egy füves domb egy templom mellett. Ha itt állunk, akkor kilátás nyílik a híres vulkánra az El Popocatépetlre, ami elválasztja a Cholulát Mexikó völgyétől.

2. Egy hegy alatt rejtőzik

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy az egyiptomi gízai piramis igaz, hogy a világ leghíresebb piramisa, de nem a legnagyobb. A cholulai nagy piramis viseli ezt a címet. Négyszer nagyobb, mint Giza, és kétszer akkora, mint annak térfogata.

Az ok, amiért nem lett annyira híres, mint Egyiptomi testvére az az, hogy egy domb alatt rejtőzik, így kevésbé kelti fel az emberek figyelmét. Az emberek általában inkább dombnak tekintik, mint istentiszteleti helynek.

3. 7 piramist tartalmaz

A Cholula Nagy Piramisának valójában hét piramisa van. Ez egy óriási konstrukció, sok réteggel, amelyet érdemes felfedezni.

4. A toltékok építették

A toltékok építették Cholula első piramisát. Minden bennszülött csoport hozzájárulását adta piramisaihoz. Amikor az Aztékok végül megérkeztek, csodálkoztak Cholula méretén.

5. Ez egy vallási templom volt

A legtöbb mezoamerikai piramis elsősorban a vallási szertartások oltárakéntszolgált – beleértve az emberáldozatot is. Az őslakosok halálos rituáléi a piramis közepén zajlottak.

6. A cholula egy nahuatl szó

A Cholula szónahuatl szó, ami a visszavonulás helyét jelenti. Mexikóban még egy híres forró mártás is van, amit Cholula-nak hívnak.

7. Növényzet borítja

A vályogtéglák, amelyeket a toltékok a Nagy Piramishoz használtak, a nedves éghajlat miatt nem funkcionáltak jól és kezelhetetlenné váltak. A téglák termékeny talajt jelentettek a növényzet számára, így a természet rövid idő alatt teljesen átvette az uralmat a piramis szerkezete felett.

A piramis fenséges volt, és megkülönböztethetetlenné vált, miután az anyatermészet átvette az uralmat.

8. Ez egy temetkezési hely

Több mint 400 emberi sírhelyet tártak fel a Nagy Piramis ásatásai során. Ezek a temetkezések a posztklasszikus időszakból származnak; emberáldozatok voltak a toltéki rituálék során. Cholula dicsőségében a második legnépszerűbb város volt. De a hódítók kiszorították az őslakos törzseket cholulai otthonukból.

9. Tudták, hogy a hódítók jönnek

A legenda szerint a toltékok tudták, hogy a spanyol hódítók fognak jönni. A helyiek úgy döntöttek, hogy a templomot talajjal borítják be, hogy ne találják meg. A piramis építéséhez a külső téglákat lesimították. Közel 500 évvel a gyarmati hódítás után a romokat alagutakon keresztül lehet megtekinteni. A helyszín tele van turistákkal, sokan kíváncsiak a világ legnagyobb piramisára.

10. Katolikus templomok épültek rá

A hódítók Hernán Cortés vezetésével úgy döntöttek, hogy templomot építenek a Nagy Piramis tetejére, nem tudva, mi van alatta. A szakértők úgy vélik, hogy Cholulának 365 temploma volt, egy-egy az év minden napjára. Ma kevesebb templom van, de a leglátványosabb a tetején áll.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás