promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes sokk Egyiptomban, hatalmas föld alatti folyosókat találtak egy befejezetlen piramisnál
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A befejezetlen piramis lélegzetelállító és sokkolóan fennséges alkotás.

Ha az egyiptomi piramisokról esik szó, sokan rögtön a gízai nagy piramisokra gondolnak, a három gigantikus építményre Egyiptom fővárosának, Kairónak a határában. Ám aki már jobban elkezd kutakodni, elképesztő piramisokra lelhet még Egyiptomban. Az egyik legizgalmasabb pedig mindegyik közül az úgynevezett befejezetlen piramis, vagy Baka-piramis, de hívják a Nagy göförnek is a kialakítása után. Az időszámításunk előtti harmadik évezredben építhették, de nem fejezték be, így pedig a kutatók közvetlenül tanulmányozhassák azt is, hogy éípthették a piramisok alapjait. A Baka-piramis amúgy a Zavijet el-Arjan-i négy királypiramis egyike.

Még a 19. század közepén születtek róla az első írásos feljegyzések, majd 1905-ben kezdődtek az első ásatások a helyszínen, amelyet egy olasz régész, Alessandro Barsanti vezetett. Egy hatalmas föld alatti folyosót találtak a kutatók, amely egy óriási, föld alatti kamrávhoz fut. És itt található a szarkofág, amelynek a kialakítása is monumentális. Úgy néz ki, mint egy mesterséges kanyon, és épp ezért az olasz régész először meg is kérdőjelezte, hogy piramisról, vagyis egy temetkezési helyről lehet szó. Végül egy rejtélyes ovális szarkofág felfedezése eloszlatta a kételyeket, ám a szarkofág üres volt, és olybá tűnt, mint egy tartály vagy egy kád. Még folyadékot is találtak benne.

A régész később abbahagyta az ásatást, az első világháború közbeszólt, ám a feltárások azóta is csak részlegesen tartanak a helyszínen, ahonnak elképesztően monumentális képek maradtak fent fekete-fehérben. Gaston Maspero, az Egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főigazgatója, amikor a helyszínre ért, fenséges sokkról beszélt, hiszen olyan szenzációs állapotban maradtak meg az építkezés anyagai, illetve lehetett látni egy egyiptomi építkezést, amely befejezetlenül maradt.

Azt nem lehet megbecsülni, hogy mekkora lett volna a piramis, ha elkészül, de valószínűleg vetekedett volna a gízai óriásokkal a szakértők szerint. Íme videón az elképesztő felfedezés, amihez azóta is korlátozott a bejárás:

(via The Archeologist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás