promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre kiderül, miért olyan sós a Holt-tenger, a válaszon meg fogsz lepődni
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A világ legsósabb tengere a Holt-tenger, de vajon miért ilyen sós?

A Holt-tenger a Föld egyik legsósabb vízteste, Jordánia, Izrael és Palesztina között fekszik. Nevét nem véletlenül kapta, hiszen itt semmilyen halat, madarat vagy növényt nem találunk. De hogyan lett ennyire sós?

A Holt-tenger valójában nem tenger, hanem egy lefolyástalan tó. A Jordán folyó táplálja, de a víztömeg csak párolgás útján távozhat. Ez azt jelenti, hogy a víz ásványi anyagokat és sókat hagy maga után, fokozatosan növelve a tó sótartalmát. Jelenleg a Holt-tenger vize 9,7-szer sósabb, mint az óceánoké.

Az emberi tevékenység tovább súlyosbítja a helyzetet. A Jordán folyóból kevesebb víz jut a tóba a gátak és a mezőgazdasági vízkivétel miatt. Ezen kívül az éghajlatváltozás és a tektonikus mozgások is hozzájárulnak a sótartalom növekedéséhez.

A Holt-tenger 34%-os sótartalommal büszkélkedhet, ami a második legmagasabb a Földön (a Gaet'ale-tó Etiópiában 43,3%-os sótartalmú). Összehasonlításképpen: az óceánok átlagos sótartalma 3,5%.

Ez a rendkívüli sótartalom egyedülálló élményt nyújt. A Holt-tengerben úszni olyan, mintha olívaolajjal kevert homokban lebegnénk. A víz felhajtóereje miatt lehetetlen elsüllyedni.

Sajnos a sósvíz nem kedvez az élőlényeknek. A Holt-tengerben csak mikroszkopikus méretű élőlények, baktériumok fordulnak elő. A sórákok és más extremofil organizmusok sem bírják a vizet.

A Holt-tenger szintje évente 1,2 méterrel csökken az emberi beavatkozás miatt. A sókristályok kicsapódnak a tó fenekén, vastag réteget képezve. Ez a kettős diffúziós konvekció nevű jelenség következménye, melynek során a sósabb víz lefelé áramlik, elveszíti sótartalmát, és kristályos formában kiürül.

A Holt-tenger nem a Föld legsósabb vízteste, de egyedülálló sótartalma, gyógyhatású iszapja és lenyűgöző tája miatt mégis igazi csoda a Földön.

Forrás: Wikipedia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás