promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A búvárok teljesen kikészültek: összesen 10 hajóroncsot fedeztek fel a görög szigetvilág tengerein
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ekkora fogásra tényleg nem számított a régész csapat.

A Nemzeti Görög Kutatási Alapítvány kutatócsoportja a kulturális minisztériummal együttműködve tíz hajóroncsot és más fontos ókori leleteket azonosított a görög Kaszosz sziget körüli tengeri terület felmérése során.

A felfedezéseket a görög és külföldi szakértőkből álló interdiszciplináris szakértői csoport "Kasos Maritime Archaeological Project" elnevezésű régészeti tanulmányának lezárását követően hozták nyilvánosságra. A Nemzeti Görög Kutatási Alapítvány vezette a Kaszosz tengeri környezetének víz alatti régészeti felmérését, amely 2019-ben kezdődött.

A vizsgálatok során feltártak az őskorból (i. e. 3000), a klasszikus korból (i. e. 460), a hellenisztikus korból (i. e. 100-tól i. sz. 100-ig), a római korból (i. e. 200-tól i. sz. 300-ig), a bizánci korból (i. sz. 800-tól i. sz. 900-ig), valamint középkori és oszmán korból származó leleteket.

Az anyag alapos tanulmányozása során egyedülálló leletek kerültek napvilágra, köztük egy spanyol Dressel 20-as amfora, amelynek nyele a Kr. u. 150-170 közötti időszakra keltezett pecsétet tartalmaz, ivóedények, terra sigillata lombikok, amelyek az afrikai eredetű római korból származnak, az archaikus korból származó kőhorgony, valamint egyéb fontos régészeti bizonyítékok.

Ezzel párhuzamosan először végezték el a Kasos-Karpathos zátony és a Karpatholimnion területének feltérképezését oldalsó szonárral.

Végül azonosították egy valószínűleg a második világháborúból származó hajóroncs maradványait. Ez egy fából készült, fém elemekkel ellátott, 25-30 méter hosszúra becsült hajó.

A leleteket modern tudományos módszerekkel rögzítették és dokumentálták, miközben mintavételezésre került sor régészeti tárgyakból, amelyek tanulmányozása új információkkal és régészeti adatokkal, Kaszosz történetének szempontjaival és a Földközi-tenger gazdag kulturális örökségével szolgál.

A nemzetközi tudományos közösség rengeteg elsődleges adathoz jutott hozzá, amikor több mint 20 000 víz alatti fotót készítettek a korszerű technológia segítségével. Ezeket a fényképeket aztán felhasználták a hajóroncsokról és a felfedezésekről készült digitális képek elemzéséhez és összeállításához.

forrás: arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás