promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3000 éve elsüllyedt várat fedeztek fel a tó mélyén, a búvárok alig akartak hinni a szemüknek, és ez még csak a kezdet volt
Borítókép:  Profimedia / búvár a Van-tóban a romoknál
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A történészek azt mondták a csapatnak, úgy sem találnak ott semmit. 

Kutatók, búvárok és víz alatti fotósok egy csapata nemrég egy titokzatos kastélyt fedezett fel egy hatalmas tó fenekén. A törökországi Van-tóban, a kelet-törökországi Van tartományban búvárkodva egy 3000 éves erődöt fedeztek fel, amely évtizedek óta a víz alatt rejtőzött.

A projekt vezetője, Tahsin Ceylan, a Van Yüzüncü Yıl Egyetem munkatársa először egy másik legenda - a félelmetes Van-tó-szörny - után kutatott a tóban. Bár a szörnyet nem találta meg, egy ősi vár felfedezése így is elég izgalmas.

"Volt egy pletyka, hogy talán van valami a víz alatt, de a legtöbb régész és múzeumi tisztviselő azt mondta, hogy nem fogunk találni semmit"

- mondta Ceylan a Daily Sabahnak. A pletyka azonban igaznak bizonyult. Körülbelül egy évtizedes kutatás után a csapat erőfeszítései végül meghozták gyümölcsüket.  

A vár körülbelül 1 kilométer hosszú, falai 3-4 méter magasak, és a tó lúgos viszonyai meglehetősen jó állapotban tartották.

Mivel főként vágott kövekből készült, a várat a vaskorban létezett urartui civilizációból származónak tartják, ami a Kr. e. 9. és 6. század között érte el fénykorát, a civilizációt néha a Van Királyság néven emlegetik.  

A tó vízszintje sokat változott az elmúlt néhány ezer év alatt, így valószínű, hogy számos csoport élhetett ott akkor, amikor a tó sekélyebb volt, mint ma. 

"A Van-tó körül számos civilizáció és nép telepedett le. A tavat 'felső tengernek' nevezték el, és úgy hitték, hogy sok titokzatos dolog van benne. Ezt a hitet szem előtt tartva dolgozunk azon, hogy feltárjuk a tó titkait."

- mondta Ceylan a Hurriyet Daily Newsnak

A kastély nem minden, amit a csapat a víz alatt eltemetve talált. Valójában csak tavaly 4 négyzetkilométernyi cseppkőre bukkantak, amelyeket víz alatti tündérkéményeknek neveztek el, sőt, 1000 éves sírköveket is találtak, idén pedig egy 1948-ban elsüllyedtnek hitt orosz hajót tártak fel.

"Csoda, hogy ezt a várat megtaláltuk a víz alatt. Régészek fognak idejönni, hogy megvizsgálják a kastély történetét és információkat szolgáltassanak róla"

- tette hozzá Ceylan. 

A kastélyról még sok mindent meg kell tudni. Például még mindig nem világos, hogy a falak mennyire vannak betemetve a tó fenekén lévő üledékbe. Ha többet tudunk meg a várról, az új nyomokat szolgáltathat a várat létrehozó emberekről.

"Most úgy gondoljuk, hogy egy új területet fedeztünk fel, amelyet a régészek és a történészek tanulmányozhatnak"

- mondta Ceylan.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás