promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A halálrepülő több száz utassal zuhant a mélybe, a gravitáció győzött a gépszörny felett
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Naponta túlzás nélkül több száz repülőgép szállítja balesetmentesen és biztonságban utasok tízezreit. Vannak azonban olyan esetek, amikor valami félresikerül és megtörténik az, aminek sosem volna szabad: egy repülőgép lezuhan. A legszörnyűbb esetekből szemezgettünk most.

A világ legszörnyűbb repülőgépkatasztrófáit modellezte le a lenti TikTok videó, így mi otthonról, a telefonunk vagy a számítógépünk békés képernyőjén nézhetjük meg azokat a katasztrófákat, amibe több száz embertársunk elvesztette az életét.

Listában összeszedtük, hogy mi vezethetett a tragédiához, illetve minden, a balesetekről ismert tényt.

1. American Airlines Flight, 191-es járat

Az American Airlines 191-es járata, egy McDonnell Douglas DC-10 típusú repülőgép, Chicago-O'Hare repülőtérről indult az észak-karolinai Dallas/Fort Worth repülőtérre, 1985. május 25-én az Egyesült Államokban. Azonban a felszállást követően a repülőgép bal oldali motora meghibásodott, ami súlyos következményekkel járt. A hiba miatt a motort tartó rögzítőelemek meghibásodtak, és a hatalmas erőhatás következtében a motor levált a szárnyról. Ez instabilitást okozott a repülőgépben, amely végül elveszítette az emelkedési képességét. A repülőgép röviddel a felszállást követően lezuhant egy lakóövezetben. A baleset következtében az összes 271 ember az életét vesztette, beleértve a fedélzeten tartózkodó 258 utast és a földön tartózkodó 13 személyt is.

Az American Airlines 191-es járatának balesete az idők során az Egyesült Államok történetének egyik legpusztítóbb légikatasztrófájává vált. Ez az eset számos fontos változtatást és fejlesztést hozott a repülésbiztonság terén. A balesetet követően szigorúbb előírásokat vezettek be a repülőgépek karbantartására és ellenőrzésére. Emellett az eset kiemelte a repülési személyzet képzésének és a pilóták kritikus helyzetekben történő reakcióképességének fontosságát.

Az American Airlines 191-es járatának balesete nagyban hozzájárult a repülésbiztonsági intézkedések és a gépüzemeltetési folyamatok fejlesztéséhez az Egyesült Államokban és világszerte.

Érdekesség, hogy a videóban nem szerepel, de ugyanennek a légitársaságnak volt egy másik ismert balesete is:

Az amerikai légitársaság 547-es járatának balesete 1949. november 29-én történt New York államban, az Ithaca Repülőtéren. Az American Airlines Douglas DC-3 típusú repülőgépe a Pittsburghból érkezett és a baleset a leszálláskor következett be. Az esemény során a repülő az időjárási viszonyokhoz kapcsolódó problémák miatt megközelítőleg 1,6 km-re túlrepült a leszállópályáról, majd egy domboldalnak ütközött és felrobbant. Az összesen 26 emberből 20 személy, köztük mind a 4 fős legénység és 16 utas életét vesztette.

Az okok között szerepelt az alacsony felhőzet, a ködös időjárás és a csúszós leszállópálya. A pilóták nehézségekkel küzdöttek az irányítás megtartásával és a megfelelő látási viszonyokkal, ami hozzájárult a balesethez.

Ez a baleset is számos módosítást hozott, például a leszállópályák világításának és jelzéseinek javítását, valamint az időjárási viszonyokra vonatkozó továbbfejlesztett protokollok alkalmazását.

2. Turkish Arlies Flight:

Március 3-án a Turkish Airlines Flight 981-es járata, egy McDonnell Douglas DC-10-es típusú repülőgép, Párizsból indult Londonba. Azonban az utazás tragédiával végződött, amikor a repülőgép felrobbant és lezuhant az Ermenonville közelében található erdős területen. A baleset oka egy tervezési hiba volt a repülőgép rakodási rendszerében. Az egyik rögzítőcsavar hiányzott a gép farokrészén található légcsavar függőleges stabilizátorának, ami instabilitást okozott. A légcsavar a felszállás során kilazult, majd leszakadt, ami súlyos káoszt és a repülőgép szétesését eredményezte.

Az Ermenonville légikatasztrófa következtében az összes 346 ember az életét vesztette.

A baleset mély hatást gyakorolt a légi közlekedés biztonságára. A repülőgép tervezési hibái miatt számos módosítás és javítás történt a DC-10-es típusú gépeknél, és szigorúbb ellenőrzések és előírások vezettek be a repülőgépek karbantartására és biztonságára vonatkozóan.

3. Charkhi Dádri légi katasztrófa:

Az indiai Charkhi Dádri légi katasztrófa 1996. november 12-én történt, amikor az egyik utasszállító gép összeütközött egy másik repülőgéppel.

A légi katasztrófa fő szereplői egy Kazakhstan Airlines Ilyushin Il-76 típusú teherszállító repülőgép és egy Saudi Arabian Airlines Boeing 747-es utasszállító voltak. A Kazakhstan Airlines gépe Indiából a Fülöp-szigetekre tartó repülőúton volt, amikor összeütközött a Saudi Arabian Airlines járatával, amely Athénból jött Szaúd-Arábiába tartva.

Az ütközés következtében mindkét repülőgép lezuhant. A tragédia során az összesen 349 ember, köztük mind a két repülőgép legénysége és utasai, életét vesztette. Ez a légi katasztrófa a 20. század egyik legsúlyosabb légikatasztrófája volt.

A balesetet a légiforgalmi irányítás közötti hibás kommunikáció, valamint a radarképek félreértelmezése a légiforgalmi irányító központban okozta. Ez a katasztrófa komolyan befolyásolta a légiforgalmi irányítási rendszerek korszerűsítését és a pilóták képzését. Emellett nagyobb hangsúlyt kapott a pilóták és a légiforgalmi irányítók közötti hatékony kommunikáció és az ütközések megelőzését szolgáló technológiai fejlesztések.

Japán Airlines Flight 123:

1985. augusztus 12-én a Japán Airlines Boeing 747-es gépe, amely Tokióból Oszakába tartott, lezuhant a hegyek között.
A baleset az egyik legnagyobb számú áldozattal járó repülőgépkatasztrófa volt, ahol összesen 520 ember vesztette életét.
Az ok az volt, hogy a gép farkában található nyomástartályok egy korábbi javítási hiba miatt meghibásodtak, és a vezérsíkot megsértve vezérelhetetlenné vált a gép. Az utasok és a legénység hősiesen küzdöttek a gép irányításáért, de végül a gép a hegyoldalnak ütközött, és a balesetet csak 4 ember élt túl.
A JAL Flight 123 repülőgép-katasztrófája a legnagyobb számú halálos áldozattal járó gépbaleset a történelemben.

Tenerifei repülőgépkatasztrófa:

A tragédia 1977. március 27-én történt a Kanári-szigeteken lévő Tenerife repülőtéren.
Az összecsapás oka egy félreértés volt a légiirányítás és a KLM pilótái között. A KLM gép felszállásra készült, miközben a Pan Am gép még a futópályán tartózkodott.
A balesetben a két Boeing 747-es összeütközött, és mindkét gép kigyulladt és megsérült.
A katasztrófában összesen 583 ember vesztette életét, köztük a Pan Am gép összes utasa és a KLM gép legénysége.
A baleset után a légi közlekedés biztonságát és a kommunikációs protokollokat alaposan felülvizsgálták és fejlesztették.

+1 érdekes eset, ami nem szerepelt a videóban:

Malaysia Airlines Flight 370:

A Malaysia Airlines Flight 370-es járata 2014. március 8-án tűnt el a Kuala Lumpur és Peking közötti útvonalon.
A repülőgépen 239 ember utazott, és a gép eltűnésének okát és pontos helyét a mai napig sem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani.
Az eltűnését követő hosszú keresési és vizsgálati folyamatok nem vezettek konkrét eredményre, és ez az eset vált a modern légiközlekedés egyik legnagyobb rejtélyévé.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás