promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérfagyasztó felvétel: úgy hullámzott a közismert híd, mint egy katasztrófafilmben lennél, de ez a valóság
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A New York-i híd a viharos szélben ijesztő hangokat tud kiadni, ráadásul úgy hullámzik, mint egy katasztrófafilmben.

A Verrazano-Narrows névre keresztelt összekötő az egyik leghíresebb függőhíd Amerikában. Ez köti össze ugyebár New York városában Staten Islandet és a Long Islanden fekvő Brooklynt. A magassága 211 méter, míg a teljes hosszúsága kicsivel több, mint 4 kilométer.

A tervezést anno a már rutinos Othmar Ammanra bízták, akinek a nevéhez fűződik a George Washington híd, a Bronx-Whitestone híd, a Triboro híd vagy éppen a Throgs Neck híd megépítése az elképzelései alapján. A Verrazano-Narrows volt az utolsó nagyobb munkája, ami 1964-ben készült el hivatalosan.

A híd ugyebár rendkívül fontos feladatot lát el a vidék útvonalhálózatában, így hatalmas fennakadásokat tudna okozni, ha egyszer komolyabban megsérülne. Már több mint 10 millióan nézték meg azt a vérfagyasztó felvételt, amikor a hídnak egy igazán nagy szélvihart kellett kibírnia.

Az időjárás szabályosan megőrült, és New Yorkot heves szél és özönvíz sújtotta akkor. A hatóságoknak nem is volt más választásuk, le kellett állítaniuk a forgalmat. Az összekötőt szürke köd vette körül, és úgy hullámzott, mintha valami katasztrófa filmben lennénk, de ez a valóság.

Mindenképpen hanggal nézzük meg a videót, mivel New York leghosszabb hídja hátborzongató, csikorgó hangokat adott ki közben. Az összekötőt állítólag nagyjából 5 órára le kellett zárni anno.

A függőhidak építése a 19. század második felében nagy lendületet vett, és mind a mai napig ez a szerkezettípus a leggazdaságosabb megoldás a nagy fesztávolságok áthidalására. Mivel az ilyen típusú hidak könnyűek és rugalmasak, eléggé érzékenyek a szélre, főleg, ha azok ilyen viharos erejűek. A Verrazano-Narrows persze látszik, hogy milyen precíz munka, így mindent kibírt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás