promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bibliai katasztrófa sújthatja a világ több nagyvárosát, a kutatók kétségbeejtő hírekkel szolgáltak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenkit az a kérdés foglalkoztat, hogy vajon van-e még visszaút.

A világ lakosságának egyre nagyobb hányada él városokban. A nagyobb munkahelyválaszték, a jobb bevásárlási és szórakozási lehetőségek mind abba az irányba terelték az embereket, hogy a vidéki életnek hátat fordítva egy nyüzsgő metropoliszba költözzenek. Természetesen ezeken a helyeken is számos problémával kell szembenéznie a lakosságnak, a bűnözés és a túlzsúfoltság mellé most pedig felvehetik a listájukra azt a felettébb aggasztó folyamatot is, amelyről egy friss tanulmányban írtak.

Az „Earth’s Future” című tudományos lapban megjelenő anyag baljós képet fest New York és több más nagyváros jövőjéről. A legendás „Nagy alma” évenként 2 millimétert süllyed, ami lehet, hogy elsőre nem tűnik soknak, valójában viszont nagyon komoly problémát jelent, főleg, ha mellette még számításba vesszük a klímaváltozás miatt folyamatosan emelkedő tengerszintet is. A süllyedés oka a rengeteg toronyházban keresendő. A tanulmányt jegyző kutatók összesítették a város épületeinek súlyát, a végeredmény pedig egészen döbbenetes: 764,000,000,000 kilogramm, még leírni sem könnyű, nemhogy elképzelni.

A Tom Parsons geofizikus által vezette csapat süllyedési modelleket, felszíni geológiát, valamint műholdak adatait használta fel a minden korábbinál részletesebb vizsgálat során. A süllyedés mértéke nem egyenletes, a település egyes pontjain jóval gyorsabb. Ezt a felhőkarcolók mellett leginkább a talaj összetétele határozza meg. Fokozza a gondot, hogy ha az épületek alapja tengervízzel érintkezik, az szerkezeti problémákat, korrodálódást és a beton meggyengülését okozhatja. A klímaváltozás a jövőben tovább fokozhatja ezeket a kedvezőtlen hatásokat.

2050-re várhatóan a világ lakosságának 70 százaléka fog zsúfolt nagyvárosokban élni, ezért nagyon fontos, hogy jobban megérthessük a fent leírt folyamatot és a mérnökök segítségével esetleg tenni is tudjunk ellene. A fokozódó árvízveszély a városok süllyedése nélkül is komoly gondot jelent a tengerparton élők számára, senki sem vágyott arra, hogy újabb ponttal gazdagodjon a „mitől féljünk a jövőben” listánk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás