promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas víz alatti építmény mentheti meg a Földet? Új módszerrel akarják megoldani az emberiség problémáit
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olyan távlatokat nyithat az emberiség előtt az új bázis, amire még nem volt példa korábban.

A nagy földrajzi felfedezések korában elődjeink igyekeztek bejárni csodálatos planétánk valamennyi zegét-zugát, mindenhová eljutva, ami hajóval csak lehetséges volt. Később a repülés, majd a műholdak révén egészen új nézőpontból is vizsgálhattuk világunkat, azonban így is akad még egy olyan pontja, amelyről szinte még az űrnél is kevesebbet tudunk. A tengerek és óceánok világáról van szó. A mélység titkainak kutatása nagyon sokat elárulhat számunkra a természet működéséről és olyan felfedezésekkel gazdagíthatja tudásunkat, amelyekből több tudományterület is profitálhat.

Földünk utolsó felfedezésre váró területe nem adja könnyen a titkait. A mélység világa elképesztő kivívás elé állítja nem csupán az emberi testet, de az általunk használt technikai eszközöket is. Folyamatos jelenlétünk szinte elhanyagolható ezen a területen, ezért is lesz hiánypótló a Fabien Cousteau által megálmodott hatalmas víz alatti kutatóállomás, a Proteus projekt.

A legendás Jacques Cousteau, vagyis Cousteau kapitány a világ egyik legismertebb tengerkutatója volt, aki felfedező és természettudós munkája mellett számos remek filmmel is segítette ennek a tudományterületnek a népszerűsítését. Unokája most méltó módon szeretné folytatni az ő munkáját. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatallal aláírt kutatási megállapodás révén lehetővé válhat ambiciózus tervének megvalósítása.  

A Proteus egy tágas, 2000 négyzetméteres lakó és kutatási térrel rendelkező, akár 12 kutatónak otthont adó „víz alatti űrállomás” lesz, ahol lehetőségük lesz napi 24 órában tanulmányozni a tengerek élővilágát, valamint bolygónk sorsának alakulását. A főbb kutatási területek, amelyekkel foglalkozni szeretnének, a szuperkorallok, életmentő, új gyógyszerek kifejlesztése, valamint a klímaváltozás.

Az első bázis tervezett helyszíne a Karib-tenger déli részén található Curaçao partjainál lesz és a tervek szerint 2026-ban fogják átadni. Nagyon optimisták, ezért hamarosan a második tervezett bázis helyét is fel szeretnék fedni a nyilvánosság előtt.

Lisa Marrocchino a Proteus Ocean Group vezérigazgatója elmondta, hogy több más állami szervezettel is folyamatos kapcsolatban állnak és könnyen elképzelhető, hogy hamarosan újabb együttműködésekről fog tudni hírt adni. Az űrkutatással foglalkozó intézmények mellett több komoly nemzetközi vállalat is érdeklődik a mélytengeri bázis iránt, hiszen a különleges környezetben kialakított laboratóriumokban olyan innovatív kutatásokat lehet elvégezni, amire a szárazföldön nincs lehetőség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás