promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forradalmi áttörést hoz az orvoslásba és űrhajózásba egy új technológia, az emberiség régi álmát segíthet valóra váltani
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az orvostudomány eddigi legnagyobb felfedezését jelentheti, ha a gyakorlatban is működni fog az új technológia.

A hadiipar mellett az űrkutatás a másik olyan terület, amely a 20. században jelentősen meghatározta a tudomány fejlődését. Nagyon sok olyan találmányt és eszközt használunk a mindennapok során, amelyek e két terület egyikéhez kapcsolódó felfedezésnek köszönhetik létüket. A közelmúltban adtak hírt egy olyan kutatásról, amely sikere esetén nem csupán az űrhajózást, de az orvoslást is forradalmasítaná.

A tudományos fantasztikus könyvek és filmek régóta visszatérő eleme a hibernálás. Ezekben az űrhajósok kényelmesen elhelyezkednek egy speciálisan kialakított szerkezetben, majd hamarosan mély álomba merülnek. A létfenntartó rendszerek csak akkor ébresztik fel őket, amikor megérkeznek küldetésük céljához. Sajnos a valóságban erre még nincs lehetőségünk és sokáig nem is remélhettük, hogy valaha is megvalósuljon ez a technológia, de a legújabb bejelentés szerint a régi álom a közeli jövőben valóra válhat.

Jennifer Ngo-Anh, az Európai Űrügynökség kutatója egy interjúban elárulta, hogy 10 éven belül megkezdődhetnek az embereken végzett hibernációs kísérletek. A „torpor” nevű állapot, amit kábulatnak is lehetne fordítani, egy olyan jelenség, ami a természetben is megfigyelhető. Az állatvilág több tagjára is jellemző és lehetővé teszi számukra a kedvezőtlen környezeti, vagy időjárási feltételek közötti túlélést. Lényegében az élettani aktivitás visszaeséséről van szó, amit a testhőmérséklet és az anyagcsere csökkenése jellemez.

Patkányok esetében már sikerült kutatóknak előidézni ezt az állapotot, ami azért jelentős előrelépés, ezeknél az állatoknál természetes módon nem következik be hibernáció. Az emberi kísérletek megkezdéséig természetesen még finomítani kell az alkalmazott módszereket, de nagyon optimisták a kutatók.

Amennyiben sikerrel járnak, az tudománytörténeti áttörést jelenthet. A hosszú űrutazás során ugyanis a mikrogravitáció nagyon súlyos hatással van az emberi szervezetre és hasonló figyelhető meg az ágyhoz kötött betegek esetében is. Az izomzat és a csonttömeg is csökken, ezen pedig csupán egy képzett orvosi csapat tud segíteni, amire például a Marsra való megérkezést követően nem lenne mód.

Nagyon érdekes, hogy a hibernáció állapotában ezek a káros folyamatok nem játszódnak le. Ráadásul arról sem szabad megfeledkezni, hogy az éberen utazó űrhajósokkal szemben sokkal kevesebb táplálékra, folyadékra és oxigénre van szükségük, aminek köszönhetően nagyon sok hely felszabadulhat az űrhajókon.

A Németországban található Lajos–Miksa Egyetem professzora még annyit fűzött hozzá a témához, hogy szerinte az új eljárást elsőként nem űrhajósokon, hanem súlyos állapotban, akár kómában lévő betegeken fogják alkalmazni. Egy dolog biztos, nagyon fontos kutatásról van szó, amelynek a sikeréből az egész emberiség sokat profitálhat.

Az alábbi videó rövid betekintést enged a hibernáció csodás világába, bemutatva az állatvilágból hozott példákat és röviden kitérve az emberi felhasználás előnyei is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás