promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megmagyarázhatatlan hangokat rögzítettek a Föld légkörében, csak találgatják az okait
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Földünk még mindig számos meglepetést tartogat a kutatóknak. Reméljük sikerülni fog megfejteni a különös hangok titkát is.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, már mindent tudunk a Földről, amit tudni érdemes, de ez közel sincs így. Valójában az évezredes tudományos fejlődés dacára még mindig csak az elején járunk annak az útnak, amely bolygónk működésének jobb megértéséhez vezet. Minden részlet fontos, hiszen a világ egyik legösszetettebb kirakósáról beszélünk, a teljes rendszert csak akkor érthetjük meg, ha jól átlátjuk valamennyi apró részletét. Ezért is annyira fontos a légkör vizsgálata, amely még mindig számos érdekes meglepetést tartogat a számunkra.

Planétánk légköre réteges elrendeződésű. A Föld légkörének legalsó rétege a troposzféra, ahol az időjárási jelenségek nagy része, valamint az üvegházhatás lejátszódik. Ezt követi a sztratoszféra, amely körülbelül 10 és 50 kilométeres magasság között helyezkedik el. Ez egy viszonylag nyugodt, csendes terület, ahová a troposzférán keresztül átszűrődő hangok már csak halkan jutnak el, most azonban egy tudományos kutatás keretében nem várt eredményre jutottak. Az IFLScience cikke szerint olyan hangokat rögzítettek műszereik, melyeknek teljesen ismeretlen az eredetük.

Egyszerű, de zseniális módszerrel kutatták a légköri hangokat: passzív napenergia révén működő hőlégballonokhoz rögzített mikrobarométerek segítségével. Ezek az apró eszközök a legapróbb nyomásváltozásokat is képesek érzékelni. Elsőként a vulkánok megfigyelésére tervezték őket, de nagyon jó szolgálatot tesznek az emberi fül által érzékelhetőnél alacsonyabb hangok észlelésekor is.

A sztratoszférában mérhető hangok általában két csoportra oszthatóak fel. Az elsőbe az emberi tevékenységek, így például a robbanások, vagy a szélturbinák működése keltette zajokat sorolják, a másodikba pedig a természetes eredetűeket, mint a viharok, vagy az óceáni hullámok.

Most viszont a rögzített anyagok elemzésekor valami nagyon különösre bukkantak, olyan infrahangokat rögzítettek a műszereik, amelyeknek teljesen ismeretlen az eredete. Egyelőre sem emberi, sem pedig természeti jelenséghez nem tudják kapcsolni ezeket az óránként néhány alkalommal ismétlődő hangokat.

A sztratoszféra tanulmányozása és jobb megértése azért is nagyon fontos, mert itt található a földi életet védelmező ózonpajzs. A mostani kutatás pedig jól példázza azt, hogy nem csak költséges és bonyolult műszerek révén lehet új tudományos felfedezéseket tenni, hiszen a csapat által használt ballonok hétköznapi, bárki által megvásárolható anyagokból készültek. Egy-egy ilyen eszköz körülbelül 50 dollárból megépíthető és ehhez speciális helyszínre sincs szükség, akár egy kosárlabdapályán is összeállíthatóak.

Az alábbi videó a földi légkör kialakulásáról és annak fontosságáról szól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás