promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hajmeresztő, ez történik az emberi testtel 3800 méteres mélységben

Hajmeresztő, ez történik az emberi testtel 3800 méteres mélységben

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

Bármennyire is fejlődik az emberiség és a technológia, a mélytengerben egy szempillantás alatt szörnyethalnánk. 

Habár egyre több mindent fedez fel az emberiség, a tervek szerint a következő lépés pedig a világűr meghódítása, azt a mai napig nem sikerült kideríteni, hogy egészen pontosan mi rejtőzhet a mélytengerben: egy valódi talány, hogy milyen lények élhetnek odalent.

Ezen túl azonban számos másik kérdést is felvet a mélytenger, történetesen, hogy milyen járművel lehetne felfedezni a bolygó legmélyebb pontjait, illetve, hogy mi történik az emberi testtel ilyen mélységben.

Azt ugyanis már tudjuk, hogy a tengerszint feletti magassággal arányosan a légköri nyomás is csökken, tehát ha magas hegyet mászunk meg, egyre ritkásabb a levegő, így az egyik legnagyobb veszély a magasban az oxigénhiány.

De mi a helyzet a mélytengerrel?

Egy nemrég készített dermesztő és kijózanító szimuláció szemléletesen bemutatja, milyen mélyreható hatásokat gyakorol az emberi testre, ha 3800 méter mélyen a tenger alá merül. Több ezer méter mélyen akkora a nyomás, mintha az Eiffel-torony a teljes súlyával nehezedne ránk, aminek következtében az emberi tüdő összeesik, az erek pedig megrepednek, ami nagyon súlyos belső vérzéshez vezet.

A szimuláción a tavaly június 18-án tragikus mélytengeri balesetet szenvedett OceanGate Titan tengeralattjáró látható, ahogy burkolata egy szempillantás alatt összeroppan a szélsőséges körülmények között; a benne tartózkodó szimulált ember pedig mondhatni atomjaira bomlik a másodperc tört része alatt.

Hátborzongató, hogy milyen hatással van az emberi testre a mélység, a tavalyi tragikus eset pedig rámutatott, mennyire veszélyes a mélytengeri kutatás, de arra is rávilágított, hogy még a mai fejlett technológiának is rengeteg kihívással kell szembenéznie a Föld legmélyebb pontjain.