promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rettegés és félelem a mélytengeri vizekben, veszélyes új fajra bukkantak a tudósok
Borítókép:  profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Veszélyben lehet az emberiség? Mélytengeri kutatókat egy újabb és újabb gazdatestet kereső parazita felfedezése tartja lázban. Jobb, ha mostantól nyitott szemmel merülsz.

Íme, egy hihetetlenül furcsa és misztikus történet. Találtak egy rejtélyes lényt, amely azonnal felkeltette a biológusok érdeklődését, de senki sem tudta megmondani, hogy pontosan mi is az. Valaki egy féregnek gondolta, mások puhatestűnek, de akadt olyan is, aki rákként vélekedett róla. Mindenki tanácstalan volt.

Egészen addig, amíg a bécsi Egyetem kutatói nem mélyedtek el a dologban, és megfejtették a rejtélyt. Kiderült, hogy ez az állat valójában két parazita lárvát foglal magában, amik együtt úsznak. De ez még nem minden! A "hasában" található ezernél is több spermium formájú organizmus valójában egy másik élőlények közössége, amit "tengerészeknek" neveztek el. Ezek a tengerészek kisebb "végtagok", amik úsznak az állat testében.

A történet még izgalmasabbá válik, amikor egy japán fotós, felfedezte a lényt egy mélytengeri útja során. Azonnal képeket is készített róla, és feltöltötte azokat az Instagram fiókjára. Milliók imádták fotóját a furcsa lénről. 

De senkinek sem sikerült még azonosítani a felfedezést, míg végül Igor Adameyko, a bécsi Orvostudományi Egyetem fejlődési neurobiológusa kapcsolatba lépett Minemizával, hogy szerezzen egy mintát.

Adameyko alapos elemzést végzett a mintán, és rájött, hogy az utasok és matrózok ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, mégpedig a digenea Acanthocolpidae családhoz, valószínűleg pedig a Pleorchis nemzetséghez. Azt is kiderítette, hogy a matrózok szerepe az, hogy az utasokat eljuttassák a vízen át a megfelelő gazdához. Ez pedig a kollektív pulzáló vagy ugráló mozgásuknak köszönhető. Képzeld el, hogy ezek az apró lények együtt úsznak, és hoznak létre olyan mozgásokat, mintha egyetlen szervezet lennének!

Vajon mi lesz ezeknek a matrózoknak a sorsa? Lehetséges, hogy feláldozzák magukat, hogy lehetővé tegyék az utasok továbbjutását egy új gazda szervezetbe. Az is elképzelhető, hogy a matrózok tovább élnek egy olyan halban, ami elfogyasztja az egész kolóniát. Mivel hiányoznak az áthatolási szerveik, a lárvák közvetlenül a hal emésztőrendszerébe kerülhetnek, és ott fejlődhetnek tovább.

Ez a történet nem csak izgalmas, de egyben megdöbbentő is. Egy új, eddig ismeretlen lény tűnt fel a világunkban, amiről számos titok és talány veszi körül. Vajon felfedeznek még több hasonló érdekes lényt az óceánok mélyén? Kiderül-e valaha teljes egészében, hogy pontosan mi is az a rejtélyes lény? Esetleg megtámadhatja az embereket is? Csak az idő és a tudomány válaszolhat ezekre a kérdésekre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás