promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Katasztrófafilmbe illő légköri jelenség, amitől hideg fut végig rajtunk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Morning Glory felhők, spanyolul reggeli dicsőség felhők vagy kúszó felhők, a ritkábban előforduló felhők közé tartoznak, ha valaki ilyet lát nagyon szerencsés.

Általában Pápua Új-Guinea és Ausztrália között, a Carpentaria-öbölben, az Arafura-tengerben találhatók. Szeptember és október között lehet látni őket.

Amikor már úgy tűnik, hogy mindent felfedeztek és megmagyaráztak a tudósok, akkor látunk egy ilyen kúszó felhőt és úgy érezzük, hogy ez nem lehet valóság. Kialakulása ritka és egyedi időpontokban fordul elő.

Nagyon ritkán figyelték meg őket Mexikóban, az Egyesült Királyságban, Kanadában vagy Brazíliában. A szakemberek igyekeztek az eredetét és kialakulásának okát vizsgálni, azonban nem jutottak konszenzusra a kialakulásuk kapcsán. Ráadásul viselkedésük messze nem a leggyakoribb és nagyon eltér a többi felhőhöz képest. Rejtély marad továbbra is.

 

Milyenek a Morning Glory felhők?

Akár 1000 kilométer hosszúak is lehetnek és 1-2 kilométer magasak. Ezenkívül gyakran erős széllökések kísérik őket. Ahogy akár 60km/h haladnak elképesztő látvány.

Bár a jelenséget nem sikerült teljesen tisztázni, bizonyos okokat sejtenek az elképesztő látványú felhők mögött.

A levont tudományos következtetések egy része, hogy ezek túlnyomó részét a területeken jellemző tengeri szellőkkel kapcsolatos keringések alkotják.  Természetesen, ha magas a páratartalom, ami igaz minden felhőre jellemző, és mikor előző nap erősen fújt a szél. Akárhogy is legyen, mindenesetre nagyszerű látvány.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás