promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szorosabb kapcsolatban álltak a világűrrel az ókori egyiptomiak, mint azt korábban gondoltuk
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az egyik egyiptomi istenségről állítottak fel új elméletet.

Az ókori egyiptomiak éles szemmel figyelték az éjszakai égboltot. Csillagászati megfigyeléseiket beépítették vallásukba, mitológiájukba és időszámításukba - például olyan, máig használt fogalmakat alkottak, mint a 365 napos év és a 24 órás nap.

Az ókori egyiptomiak híresek a Napra, a Holdra és a bolygókra vonatkozó csillagászati ismereteikről, de eddig nem volt világos, hogy a Tejút milyen szerepet játszott az egyiptomi vallásban és kultúrában.

Nemrégiben Dr. Or Graur a Portsmouthi Egyetemről felfedezett néhány árulkodó nyomot, amelyek egy ősi egyiptomi istennő és a mi hazai galaxisunk közötti lehetséges kapcsolatra utalnak.

Egy új tanulmány fényt derít a Tejút és az egyiptomi égi istennő, Nut közötti kapcsolatra. A tanulmány ókori egyiptomi szövegekre és szimulációkra támaszkodva azt állítja, hogy a Tejút mintegy reflektorfényt vethetett Nut égi szerepére. Azt javasolja, hogy télen a Tejút Nut kinyújtott karjait emelte ki, míg nyáron az ő gerincét követte végig az égbolton.

Nut az ég istennője, akit gyakran ábrázolnak csillagokkal övezett, testvére, a földisten Geb fölé ívelő asszonyként. Megvédi a földet attól, hogy elárasszák a semmibe hatoló vizek, és kulcsszerepet játszik a napkörforgásban: elnyeli a Napot, amikor alkonyatkor lenyugszik, és újból megszüli, amikor hajnalban felkel.

Az egyik csábító felvetés szerint a Tejút az égi istennő, Nut égi megnyilvánulása volt. Dr. Graur ősi források gazdag gyűjteményéből merített, beleértve a piramisszövegeket, a koporsószövegeket és a Nut könyvét, és ezeket összehasonlította az egyiptomi éjszakai égbolt kifinomult szimulációival.

Dr. Graur továbbá összekapcsolta az egyiptomi hiedelmeket más kultúrák hiedelmeivel, rámutatva a hasonlóságokra abban, ahogyan a különböző társadalmak a Tejút értelmezik.

A kutató így fogalmazott:

"Tanulmányom azt is kimutatta, hogy Nut szerepe az elhunytak túlvilágra való átmenetében és az éves madárvonulással való kapcsolata összhangban van azzal, ahogyan más kultúrák értelmezik a Tejutat. Például a szellemek útjaként a különböző észak- és közép-amerikai népeknél, vagy a madarak útjaként Finnországban és a Baltikumban.

A kutatásom megmutatja, hogy a tudományágak kombinálása hogyan nyújthat új betekintést az ősi hiedelmekbe, és rávilágít arra, hogy a csillagászat hogyan köti össze az emberiséget kultúrákon, földrajzon és időn átívelően. Ez a dolgozat izgalmas kezdete egy nagyobb projektnek, amelynek célja a Tejút multikulturális mitológiájának katalogizálása és tanulmányozása."

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás