promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA káprázatos felvételt közölt a Tejútrendszerről, ezt mindenkinek látnia kell
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA ismét megosztott egy képet, ami rendesen el tudja gondolkodtatni az embert.

Elődeink sok-sok évszázaddal ezelőtt felnéztek az égre, látták a csillagokat, és úgy gondolták, hogy azok a fényes pöttyök az égen az övéikhez hasonló tábortüzek, amiknél ugyanúgy ülnek mások. Nos, mivel rengeteg titka van még a világűrnek, így nincs kizárva, hogy valahol a messzeségben tényleg léteznek olyan lények, akik hasonló gondolatokkal a fejükben révedeznek az égboltra.

A NASA azért jött létre, hogy válaszokat adjon az emberiséget lázban tartó kérdésekre a világűrrel és a különböző égitestekkel kapcsolatban. Csodák csodájára 1969-ben már sikerült meghódítanunk a Holdat, de jelenleg a Mars felé kacsintgatunk, hiszen a vörös bolygó most több izgalommal szolgál, mint hittük – legutóbb például elég furcsa dolgot találtak a felszínén:

A Hubble űrtávcső segítségével most kicsit nagyobb képet kaphattunk a létezésünkről, ugyanis a NASA kirakott egy egészen ámulatba ejtő felvételt a Tejútrendszerről, vagyis a küllős spirálgalaxisról, amiben a Naprendszer, így a Föld is található.

A csodálatos fotón egy, a Nyilas csillagképben található gömbhalmaz szerepel, ami közel van a Tejútrendszer középpontjához. Az ilyen gömbhalmazok rengeteg, akár több millió csillagból is állhatnak, amik csillagközi porral gazdagok – ez a por az, ami miatt nehezen lehet tanulmányozni a csillagokat, ugyanis elnyelik a csillagfényt, és képesek még a csillag színét is megváltoztatni.

A Hubble űrtávcső munkája felbecsülhetetlen értékkel rendelkezik, hiszen még a fent említett színváltozások megvizsgálásával is fontos információkhoz jutnak a tudósok, akik egy csillag valós színéből és fényességéből meg tudják mondani, hogy nagyjából milyen idős lehet.

Itt lehet megtekinteni a NASA fenomenális, egyenesen elgondolkodtató felvételét, amit a Hubble űrtávcső készített Wide Field Camera 3-mal:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás