promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyasmit fedeztek fel a Marson, ami nem is létezhetne, a gyanakvó kutatók magyarázatot találhattak rá
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre többet tudunk a vörös bolygóról, ám ahhoz oda kellene mennünk, hogy minden titkát leleplezhessük.

Szondákat, rovereket, mini helikoptereket és egyéb különleges tárgyakat küldtünk már a Mars felszínére, melyek ugyan rengeteg érdekességet szolgáltattak, ám még így is maradtak bőven felfedeznivalók a közeli égitesten.

Ehhez azonban oda kellene menni, ami már keményebb dió, hiszen legalább fél év űrutazás után gyakorlatilag teljesen magukra lennének utalva a felfedezők – egyelőre – a visszajutás esélye nélkül. Addig kénytelenek vagyunk a „mesterséges szemeinkre” hagyatkozni, melyek sajnos néha kissé megtévesztők lehetnek.

Így történt ez néhány évvel ezelőtt is, amikor olyan fényvisszaverődéseket fedeztek fel a Mars déli pólusánál lévő jégtakaró alatt, amit folyékony vízzel teli tónak gondoltak. A folyékony víz jelenléte elképesztően izgalmas felfedezés lenne a Marson, ám egyelőre még várni kell a biztos kijelentéssel, hiszen valószínűleg mégsem annak a reflexióit vették észre.

Nemrég ugyanis kiderült, hogy a 1,5 kilométerről mélységből visszaverődött, a talajszint alól mindössze néhány centiméterről kimutatott különleges radarjelek mégsem folyékony vizet jeleztek. Tudósok úgy vélik, hogy a porral kevert jégrétegek is hasonló visszaverődéseket képesek produkálni.

A felfedezést végző csoport a publikálás előtt több magyarázatot is fontolóra vett, köztük egy szén-dioxid-jégréteget vagy nagyon hideg vízjeget, de azt állították, hogy mindkettő gyengébb jelet eredményezne. Az új elemzés szerint a poros vízjég rétegei, amelyek összetételében és rétegtávolságában kis eltérések vannak, pont ilyen radarjeleket hoznak létre: "Nem mondhatom, hogy lehetetlen, hogy folyékony víz van odalent" - mondta Dr. Daniel Lalich, a Cornell Egyetem munkatársa, aki szerint ugyanakkor hasonló jeleket itt a Földön is elő tudunk állítani - folyékony víz nélkül.

A magyarázat másik fontos része, hogy a Mars olyan hideg - különösen a pólusoknál, hogy még mélyen a talajszint alatt sem esélyes, hogy a víz folyékony formában jelen lenne. Az pedig valószínűtlen eshetőség, hogy egy aktív vulkán biztosítaná a szükséges hőt az olvadáshoz.

"Az ötlet, hogy folyékony víz van a felszín közelében, igazán izgalmas lett volna, ám mégsem tűnik túl valószínűnek"

- tette hozzá Lalich.

Forrás: IFLS Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás