promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezés a Mars felszínén, a NASA tudósai is csak pislogtak a felvételek láttán
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Mars felszíne továbbra is elképesztő titkokat rejt magában.

Egészen döbbenetes felvételeket rögzített a NASA Curiosity elnevezésű Mars-járója. A felvételeket az űrkutatási intézet a saját honlapján tette közzé és egészen pontosan november 8-án, a küldetés 4002. marsi napján készültek. A szerkezet a saját árnyékát is megörökítette a Mars felszínén a fekete-fehér Hazard-Avoidance Camera vagy Hazcam segítségével.

A videók rögzítésére vonatkozó utasítások a Curiosity számára közvetlenül a marsi nap konjunkció (együttállás) kezdete előtt sugárzott utolsó parancssor részei voltak és abban a pillanatban készültek amikor a Nap éppen a Föld és a Mars között helyezkedett el. 

Az említett küldetés vezetői a Curiosity speciális kameráira hagyatkoznak, hogy észrevegyék a sziklákat, lejtőket és egyéb veszélyeket, amelyeken kockázatos lehet az áthaladás. Ám mivel a Mars-járó egyéb tevékenységeit szándékosan csökkentették közvetlenül az összekapcsolódás előtt, a csapat úgy döntött, hogy a Hazcams nevű kamerák segítségével először 12 órányi pillanatfelvételt rögzítenek, remélve, hogy többet tudnak majd meg a Vörös Bolygó időjárásáról.

Amikor a felvételeket leküldték a  Földre, a tudósok nem láttak semmilyen figyelemre méltó időjárási jelenséget, ám az összeállított 25 képkockás videó megörökíti az idő múlását a Marson, amely egészen elképesztő látványt nyújt a videón.

A NASA két videót is közzétett honlapján a küldetésről, melyek ide kattintva tekinthetők meg. Az első ezek közül az elöl található Hazcam képeit tartalmazza és az úgynevezett Sharp-hegyen található völgyet világítja meg, egészen lenyűgöző látvány nyújtva.

A második pedig a hátsó kamera felvételeit ábrázolja és Sharp hegy lejtői láthatók rajta. A videó bal oldalán, a 17. képkocka alatt megjelenő kis fekete műtárgy egyébként a kamera érzékelőjét érő kozmikus sugárzás eredményeként jött létre.  Hasonlóképpen, a videó végén látható fényes villogás és egyéb zajok is az űrszonda energiarendszerének hőjének eredményeképp váltak láthatóvá.

A tudósok a mai napig nem zárták ki, hogy létezhet idegen élet a Marson, ezért is monitorozzák folyamatosan a bolygót, ezen felvételek pedig hatalmas előrelépést jelentenek a jövő fejlesztései felé.

A Mars felszínéről egyébként már eddig is számos lenyűgöző felvétel került elő, melyek közül egyet te is megtekinthetsz az alábbi videóban!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás