promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
300 méter magas élőlényekre bukkantak a Marson
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gombának tűnő élőlényekről készített fotókkal bizonyítja a NASA, hogy a Vörös Bolygó otthont adhat bizonyos életformáknak.

A NASA Curiosity nevű marsjárója nemrég olyan képeket készített, amelyeken gombákra hasonlító élőlények láthatóak. A kutatók szerint a gombaszerű organizmusok feltehetően jól alkalmazkodnak az intenzív sugárzásnak kitett környezethez. A talajból növekednek, és kerek formába rendeződnek. A marsjáró kerekei által elpusztított példányok maradványaiból pedig új egyedek nőttek ki.

Az organizmusok állítólag a Mars évszakaival együtt változnak és növekednek – a kutatók pedig úgy gondolják, hogy tavasszal megdöbbentő, 300 méteres nagyságúra is megnőnek, azonban amint beköszönt a tél, eltűnnek.


Forrás: NASA

A talaj alól előbújó egyes példányok elemzése során kiderült, hogy a „gömb alakú objektumok” (angolul puffballs) idővel közelebb kerültek egymáshoz.

A tudósok szerint a növekedés, a mozgás, valamint az alak és a hely megváltozása arra utal, hogy ezek az organizmusok valamiféle magatartással bírnak, ez pedig alátámasztja azt a hipotézist, hogy a Marson élet van.

A Marson elindított expedíció azonban nemcsak azt kutatja, hogy van-e élet a bolygón, hanem annak a lehetőségét is vizsgálják, vannak-e olyan nyersanyagok a Marson, amelyekből emberek számára is alkalmas épületek készíthetőek.

A NASA olyan technológiákat kutat, amelyek segíthetik az ember jövőbeni otthonainak megteremtését a Vörös Bolygón fellelhető organizmusokból.

Lynn Rothschild, a NASA miko-építészeti projektjének fő kutatója szerint

egyelőre olyanok vagyunk, mint a teknősök: magunkkal visszük, a hátunkon cipeljük az otthonunkat. Ez egy megbízható terv, azonban hatalmas energiaköltségekkel jár. Ehelyett az lenne a cél, hogy helyben teremtsük meg az élőhelyünket, amikor odaérünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás