Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Helikopter érkezik a Marsra, és lesz rajta valami nagyon oda nem illő

Helikopter érkezik a Marsra, és lesz rajta valami nagyon oda nem illő

Tech & Tudomány

Helikopter érkezik a Marsra, és lesz rajta valami nagyon oda nem illő

Tech & Tudomány

Promotions 10:10

Izgalmas lesz, először végzünk irányított repülést egy idegen bolygón.

80 millió dollárba került és Ingenuity (Leleményesség) névre keresztelték azt az aprócska helikoptert, amely a napokban emelkedik a Mars felszíne fölé. A Perseverance roverrel a vörös bolygóra érkezett szerkezet valójában egy napelemmel működtetett drón, és ha sikerrel teljesíti küldetését, ez lesz az első kontrollált repülésünk egy másik bolygón.

A gép révén elsősorban azt akarják kideríteni, hogy megvalósítható-e ilyen körülmények között a stabil repülés. Tudományos műszereket ezért nem is visz magával, csupán kamerákat. A kutatók a rovertől északra hamar kiszúrtak egy sík területet, ahonnan az alig 2 kilós helikoptert biztonságosan el tudják indítani.

Láthatunk-e majd a magasból valami igazán izgalmasat? Erre egyelőre nem lehet válaszolni, de 60 méternél távolabbra és 5 méternél magasabbra még nem kívánják szabadon engedni. Túl drága volt ahhoz, hogy összetörjön a sivár vörös felszínen.

Fotó: NASA

A történelmi repülés érdekessége lesz, hogy a drónba egy kisebb textildarabot is beépítettek. Ez a Wright fivérek első repülőgépéről, az 1903-ban levegőbe emelkedett masináról származik, ami fantasztikus ötlet a NASA részéről.

„Wilbur and Orville Wright nagyon elégedettek lettek volna, ha tudták volna, hogy az űrkorszakot megnyitó gépük egy kis darabkája egészen a Marsig eljut” – írták egy közös közleményben Amanda Wright Lane és Stephen Wright, a nagy feltalálók mai leszármazottai.

Borítókép: NASA