Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Hamarosan egy helikopter fog körözni a Marson – videó

Hamarosan egy helikopter fog körözni a Marson – videó

Tech & Tudomány

Hamarosan egy helikopter fog körözni a Marson – videó

Tech & Tudomány

Toronicza Péter 09:09

A NASA űrtörténeti pillanatra készül, mivel egy minihelikopterrel akarnak vizsgálódni a vörös bolygón.

Ha úgy vesszük, akkor van élet a Marson, és mi vettük oda robotok formájában. Most a NASA egy olyan dologra készül, amire lehet a laikusok csak legyintenek egyet, de ez bizony űrtörténeti pillanatnak fog számítani: felszállhat az első ember alkotta helikopter a vörös bolygón.

Az RTL Klub Fókusz című műsorában számoltak be arról, hogy február 18-án landol majd a legújabb Mars-rover a bolygó felszínén, ami magával viszi az egyedi gyártású minihelikoptert is.

Ez azt eszközt természetesen nem lesz olyan könnyű irányítani, mint idehaza keringeni egy drónnal. A Mars atmoszférájának sűrűsége a Földének mindössze 1 százaléka, a gravitáció pedig csak egyharmada.

„A helikopter néhány percet tud majd repülni, aztán landol ismét a bolygón, és fel kell tölteni a napelemekkel az akkumulátorát. Nagyon óvatosan kell elkezdeni, elsőként csak a fel és leszállást gyakoroljuk, később pedig sokkal összetettebb repüléseket is végzünk a Marson”

- mondta Ken Farley professzor.

A helikopter, amit amúgy Imgenuity-nek, vagyis Találékonyságnak neveztek el, képeket, valamint videókat is fog készíteni madártávlatból.

Borítókép: NASA