promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Végre előbújt, most először látták a Marson, világszenzáció
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Most először észlelték a szakértők ilyet a Marson.

A NASA marsi projektje elképesztő népszerűségnek örvend, a NASA a tudományos felfedezéseken keresztül sokkal közelebb került a Földhöz ismertségben. Az elmúlt időszakban nem is csoda, hogy terraformálás kapcsán is mindenki a Marsról beszél, még Elon Musk is. A NASA marsjárói, a Perseverance és a Curiosity pedig tényleg sci-fi-be illő küldetésen járnak, hiszen nagyon fontos célkitűzése a projektnek, hogy végre valamiféle élet jeleit találhassanak  a vörös bolygón.

Arra is szeretne választ kapni az emberiség, hogy mikor és miért fordult ilyen szélsőségesre a Mars éghajlata, és hol folydogálhattak a Mars egykori nagy folyói.

Ám vannak még érdekességek.

Találtak valamit a Marson, amit eddig még nem detektáltak ilyen formában.

Fagyot észleltek ugyanis a Naprendszer legmagasabb vulkánján, az Olympus Mons-on, amely elképesztő méretekkel rendelkezik, ugyanis több mint 21 ezer m magas, átmérője pedig az 500 kilométert is meghaladja. Csak hogy lássátok a méreteket, a Földön a legnagyobb vulkán a Mauna Kea, amely 9000 méter magas, átmérője pedig (csupán) 120 km.

A CaSSiS 2018 április óta figyeli a Marsot, és nagyfelbontású, színes képeket készít a felületéről. Most sikerült a nemzetköz csapatnak detektálni fagyot. Ám korábban nem számítottak arra, hogy itt fognak megfigyelni majd fagyképződést a Marson, hiszen olyan szélességi fokon fekszenek, ahol a sok napsütés miatt magas a felszíni hőmérséklet is.

A kutatócsoport azt is megfigyelte, hogy ezek a fagyok csak rövid ideig észlelhetők, napkelte körül csak néhány óráig. A dérfoltok hatalmas területeket borítottak be nagyon vékonyan. A kutatók most azt keresik majd, hogy honnan zajlik ez a vízciklus a vörös bolygón.

Íme az elképesztő nagyságú Olympus Mons:

(via Phys.org)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás