promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vérrel írt csodát a rejtélyes maja dinasztia, hogy aztán az egész civilizációjuk összeomoljon
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem tartott sokáig a dicsőséges időszak, amit a mindent elsöprő bukás követett.

Az ősi maja civilizációt sokan tévesen birodalomként emlegetik, holott valójában számos kisebb államból állt, melyeket ugyan a közös kultúra bizonyos szintig egyesített, a különböző uralkodók azonban csak a saját törvényeiket tűrték meg, ami rengeteg konfliktushoz vezetett.

Ez a hullámzó hatalmi rendszer egészen az időszámításunk utáni hatodik századig képes volt működtetni a civilizációt, ám akkoriban, gyakorlatilag a semmiből felbukkant egy csoport, amely meghódította a maják leghatalmasabb városait, és megalakították a Kígyófej-dinasztiát, ami korábban soha nem látott módon fogta össze a majákat.

A címeréről elnevezett uralkodói rétegről egészen az 1960-as évekig semmilyen információ nem állt rendelkezésre, ám ekkor a régészek a dél-mexikói Petén régióban és Észak-Guatemala dzsungeleiben felfedezték azokat a különleges véseteket, melyek a mosolygós kígyókat ábrázolták.

Ezt követően Kalakmul romjait is megtalálták, az ősi városról pedig kiderült, hogy a rejtélyes dinasztia legfontosabb székhelye volt, és csaknem 50 ezer alattvalónak adott otthont. Bár a város kapcsán számos kérdésre továbbra sem tudják a választ, az az elhelyezkedése miatt biztos, hogy Tikal városállam közelében és elnyomásában alakult ki, amely uralta és rettegésben tartotta a régió többi csoportját.

A „kígyókirály” ezért sereget vezetett Tikalba, megölve az állam uralkodóját, majd átvette a hatalmat a teljes térségben. Nagyjából negyven évvel ezután Palenque városát is elfoglalták, végül időlegesen megszilárdították a hatalmukat, óriási területeket fennhatóságuk alá vonva.

Száz év telt el a kisebb-nagyobb csatározásokkal tarkított időszak árnyékában, amikor a tikaliak fellázadtak, seregük pedig legyőzte a Kígyófej-dinasztiát, és helyreállították a korábbi rendet. Ez azonban nem volt tartós, hiszen hiába verték le a rövid idő alatt csodás hatalmat építő „kígyókirályságot”, a tikali diadalt követően még inkább szétaprózódtak a kisebb államok, és többé esély sem lehetett arra, hogy bárki is összefogja őket, ami aztán a végső összeomláshoz vezetett.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás