promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A maják sok extrém rituáléja közül talán a napfogyatkozást övező volt a legdurvább, örülhetett, aki túlélte
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az biztos, hogy komolyan vették a jelenséget.

A maják, akik az ősi Amerika egyik legfejlettebb prekolumbiánus civilizációját alkották, rendkívül kifinomult matematikai és csillagászati tudással rendelkeztek, ami lehetővé tette számukra, hogy "megjósolják" a közelgő hold- vagy napfogyatkozást is, ami különösen fontos volt számukra, mivel úgy hitték, hogy a Nap haldoklik, és véráldozatra van szükségük a győzelemhez.

Az ősi kultúrákra egyébként is jellemző volt, hogy kiemelt fontosságot tulajdonítottak az égi jelenségeknek, és ez alól a maják sem jelentettek kivételt - a napfogyatkozást övező szokásaik viszont egészen biztosan a legextrémebbek közé tartoztak.

Bár a maják kiemelkedő matematikusok és csillagászok voltak, az őket körülvevő események közül csak kevés dolgot tudtak teljes bizonyossággal megmagyarázni, ezért istenekkel népesítették be a világot, és minden jelenséget transzcendens jelentéssel ruháztak fel.

A maja főpapok képesek voltak pontosan kiszámítani a hold- vagy napfogyatkozás időpontját, de az utóbbi esetben úgy gondolták, hogy az ok nem a Hold mozgásában rejlik, hanem az istenek harcában, különösen Kinics Ahau maja Napisten és Chac Ek (a Vénusz) küzdelmében.

Az uralkodó is feláldozta saját vérét, ha szükséges volt, mivel a napfogyatkozás idején a Vénusz fényessége különösen kiemelkedő volt, ami azt jelentette, hogy az istenek harcában a Vénusz győz, és azonnali segítségre van szükség a majáknak.

A Napisten a majáknál a bőséget és a gyarapodást jelképezte, míg az Esthajnalcsillag istene a háborút és a romlást. A maják úgy vélték, hogy isteneik őket saját vérükből és kukoricalisztből alkották, ezért hatalmas harcban kötelességük segíteni a Napisten győzelmét, és ehhez a legnagyobb áldozatot is felajánlották.

Az előkelők, beleértve az uralkodót is, megvágták magukat, hogy kiontsák a vért, amit aztán összegyűjtöttek és elégették, hogy a Napistenhez juttassák, segítve őt a győzelem felé - ezt a rituálét mindig sikeresnek tartották, ami megerősítette őket abban, hogy a következőnél is meg kell ismételni.

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás