promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális méretű szerkezet lapul az ősi maja piramis belsejében, az építők kiléte a kulcs
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fondorlatos lehet a mitológia és a valóság találkozása a mexikói piramisoknál.

A világ számos táján található piramisok mind-mind nagyon egyediek, annak ellenére, hogy számtalan hasonlóságra felfigyeltek már a szakértők az elmúlt évszázadokban. Egyiptomban a piramisok belsejében még számtalan meglepetés érheti a szakértőket, hiszen olyan járatok is találhatók benne, amelyekben még nem jártak a régészek. Utóbb pedig megtalálhatjuk a végső választ is arra, hogy miért épülhettek ezek a gigantikus épületek.

Ám a mezoamerikai, azték és maja piramisok esetén van egy elképesztő különlegesség.

Az, hogy sok esetben ezek a piramisok nem egyetlen építmények, hanem egymásra helyezve rengeteg piramis. A legnagyobb belsejében jön sorra a többi piramis. Eklatáns mutatója ennek a Matrjoska-szerű építkezésre a világ legnagyobb piramisát rejtő Cholula, az a piramis, amelynek a tetején egy katolikus templom van. A látványa elképesztő már messziről, ám ahogy közelebb érünk az építményhez, a kutatók ásatásai után, úgy látszódnak ki sorra a piramisban lévő brutális szerkezetek, azaz újabb és újabb piramisok.

Sőt, Cholula esetén elképesztő labirintusról is hallhatunk az építmény belsejében.

Minden réteg különleges és más, különböző spirituális világokat szólít meg.

De mégis kik építették ezeket a szerkezeteket?

Az érdekesség az egészben az, hogy korábban, a 16. században a helyszínre érkező szerzetesek a piramisok építése kapcsán az európai mítoszvilágban is jelen lévő özönvíz-történettel szembesültek, az őslakos legendák szerint pedig óriások építették ezeket az építményeket. A legendákon túl azért nagyon érdekes kérdés, hogy kik építették ezeket a szerkezeteket, ezt a rengeteg piramist egymásra.

A kérdésre a kutatók nem tudnak választ adni, valószínűleg sok, egymás után érkező civilizáció, amelyek ugyan megtartották a régi szerkezeteket, de a sajátjukat is ráépítették. Ám azt nem tudják a kutatók, hogy kik lehettek az eredeti építők, kik építhették az első piramist az adott helyszínen.

Íme az elképesztő szerkezetek:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás