promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy turista hátborzongató videót készített a maja piramisnál, már tudjuk, miért építették így a piramist
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiderült az is, hogy miért pont oda épült tollas kígyóisten temploma.

A piramisokkal kapcsolatban nagyon sok tudásunk van, még akkor is, ha az egyiptomi óriási piramisok számos titkára egyelőre nem sikerült rájönniük a szakembereknek. A gízai nagy piramisokban ugyanis még a mai napig is találnak titkos kamrákat, olyan járatokat, amelyekről még nem is hallottak a szakértők. Abban viszont egyetértenek a tudósok, hogy a gigantikus építmények temetkezési helyként szolgáltak a nagy fáraók számára. Már életükben felépítették ezeket, és minden építkezést elképesztő tervező munka előzött meg.

A világ számos helyén találtak piramisszerű építményeket vagy földkúpokat, amelyek a piramisokra hajaztak. A különböző kultúrák esetén általában temetkezés helyről volt szó. Mezoamerikában a maják és az aztékok nagy piramisai is részben temetkezési helyeknek épültek, ám már sokkal több más funkciót is kaptak, elsőrendűen egy-egy helyi istenség kultuszának voltak a színhelyei.

Így pedig nem volt ritka, hogy ezekben az építményekben vagy éppen a tetejükön emberáldozatokat mutattak be az isteneiknek a maják és az aztékok.

Chichén Itzá legnagyszerűbb épülete Kukulkán, avagy a tollas kígyóisten temploma.  A város a 10. században a maják politikai és vallási központja volt, Amerika egyik legnagyobb települése ekkoriban. A piramis az isten tiszteletére épült, mind a négy oldalán lépcső vezet felfelé, és valószínűleg az épület tetején mutatták be az áldozatokat is a maják. A lépcsők aljánál pedig tátott szájú kígyófejek is állnak, amelyek magára az istenre utalnak.

A piramissal kapcsolatban érdekesség, hogy pont 365 lépcső vezet fel a csúcsra, amely bizonyítja azt, hogy a maják nagyon fejlett asztronómiai tudással rendelkeztek. A piramis így egyben egy gigantikus naptár is lehetett a számukra.

Vannak olyan napok, amikor Kukulkán, a kígyóisten leereszkedik a piramis lépcsőin. Ez egy optikai illúzió, amelyre már nagyon korán felfigyeltek a szakemberek, és évente több ezer turistát vonz, hogy láthassák. A kígyó megelevenedésének pedig a feltételezések szerint nagyon fontos szerepe volt a kultuszban, ezzel az illúzióval láttatták a lakosokkal, hogy a kígyóisten tényleg leereszkedik a Földre az év bizonyos időpontjaiban. A birodalom területéről pedig ezrek érkeztek, hogy részesei lehessenek ennek a látványosságnak.

A jelenségnek a napéjegyenlőséghez van köze.

Íme egy videó a nem mindennapi jelenségről:

(via Mayan Peninsula)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás