promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Minden évben 50 ezer tonnával lesz "soványabb" a Föld, trükkös megoldással mérték meg a tömegét
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az eltérés nem jelentős a korábbi számítások szerint, de ahhoz épp elég, hogy ne legyen teljes a konszenzus.

A Föld súlya a rá ható gravitációs erőtől függ, a tömeg azonban már más kérdés, amit a jelenlegi számítások szerint 5,9722×1024 kilogrammban (5,974 kvadrillió kilogrammban) határoztak meg. Bolygónk tömege ugyan az elszökő gázok és az érkező űrpor miatt ugyan némileg ingadozhat, de nagyobb változások nem jellemzők, akár évmilliárdokon keresztül sem. Pedig évente mintegy 40 ezer tonna por jut be a légkörbe, és még így is 50 ezer tonnára becsülik a bolygó „súlyvesztését”.

A tudósok mégsem teljesen értenek egyet a számok kapcsán, ami nem meglepő, hiszen bolygónkat nem lehet csak úgy rátessékelni egy óriási mérlegre, ennél jóval trükkösebb megoldás kellett.

A kérdés ráadásul már több mint három évszázada adott, és bár Sir Isaac Newton egyetemes gravitációs törvényének segítségével a tudósok elméletileg megkaphatták volna a Föld tömegét, ha megmérik a bolygó gravitációs erejét, csakhogy volt egy kis probléma, erre egészen a 18. század végéig még senki nem tudta a választ.

1797-ben aztán Henry Cavendish fizikus belekezdett a később a nevéről elhíresült kísérletbe. Egy torziós mérlegnek nevezett tárgyat használt, melynek alapján szinte teljesen pontosan meg tudta határozni a Föld tömegét.

Ezt a módszert még ma is használják, munkája pedig már a maga idejében forradalminak számított, és nagy hatást gyakorolt a mérések pontosságára. Ugyanakkor bár Newton egyenlete és Cavendish megoldása is bámulatos volt, tudósok szerint a méréseknek természetesen van némi hibaszázaléka.

A Nemzetközi Tudományos Tanács bizottságának számítása csak néhány tizedesjegynyi eltérést mutat Cavendish adataihoz képest, ami azonban éppen elég ahhoz, hogy még pontosabb mérési metódusokat fejlesszenek ki. Próbálkozások természetesen már vannak, áttörésre azonban a következő években még nem számíthatunk.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás