promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A tudósok már tudhatják a jövőt: kitágul a Föld és új kontinensek is megjelennek?
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyat tudhatnak a tudósok, amire mi emberek egyáltalán nem is gondolnánk? 

200 millió évvel ezelőtt a Pangea szuperkontinens szétvált, és létrehozta azokat a kontinenseket, amelyeket ma a Földön látunk, hatalmas óceánokkal elválasztva. Könnyű azt gondolni, hogy ezek a hatalmas szárazföldek itt maradnak, de valószínű, hogy a jövőben egy másik szuperkontinens fog kialakulni a világunkban. De mit jelent ez? Teljesen kitágul a világ? Még ennél is jobban?

Nagyon nehéz megjósolni, hogy fog kinézni ez a szuperkontinens a jövőben, de a tudósok azt gondolják, hogy az Antarktisz kivételével az összes kontinens egyesülhet az északi pólus körül körülbelül 200 millió év múlva, létrehozva az új szuperkontinenst, az "Amasia"-t. Alternatív megoldásként pedig az összes kontinens összegyűlhet az Egyenlítő körül körülbelül 250 millió év alatt, egy elméleti szuperkontinens alkotnak, amit a tudósok mist "Aurica" néven emlegetnek.

Attól függően, hogy ezek közül a forgatókönyvek közül melyik valósul meg, a Föld globális éghajlata nagyon-nagyon eltérő lesz. 2020-ban a Columbia Egyetem Földi Intézetének tudósai megmutatták, milyen lehet a potenciális szuperkontinensek klímája a jövőben. Tanulmányukat online mutatták be az Amerikai Geofizikai Unió 2020 decemberi ülésén.
Az Amasia forgatókönyv szerint, amikor a Föld kontinensei az északi póluson gyűlnek össze, az egész bolygó jégkorszakba lép. A Föld jelenlegi berendezkedése lehetővé teszi, hogy a szelek és az óceáni áramlatok révén hő kerüljön át az egyenlítőről a sarkokra, de szárazföldi út nélkül a hőt nem könnyű átadni. Ezenkívül a jégtáblák növekedése egy kicsit tükörként is működne, és visszaverné a napfényt a légkörből, amelyet jég-albedó visszacsatolásnak neveznek, és még hűvösebbé tenné a bolygót.

Ha a másik forgatókönyv lép életbe, akkor sokkal több havazás lesz és csökkenni fog a bolygó hőmérséklete is.  Az Egyenlítőhöz közelebb gyűlt szárazföld elnyeli az erősebb napfényt, ami magasabb hőmérséklethez vezet. Ezt a hatást felerősítené a sarki jégsapkák hiánya is, amelyek visszaverik a hőt a Föld légköréből. Az eredmény egy olyan szárazföld lenne, amely talán Dél-Amerika strandjaira hasonlít, szárazabb szárazfölddel.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás