promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Föld emberiség előtti sötét múltjából rettenetes dolgot találtak egy szénbányában, ez világszenzáció
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A helyszín ugyan egy szénbánya, de igazi aranybánya a tudósok számára.

Néha ott történnek a legnagyobb felfedezések, ahol nem is várnák a tudósok, és a szakértők ott találják meg azokat a láncszemeket, amelyek még hiányoznak a nagy puzzle-játékba, amelyet a Föld történetének nevezünk, ahol nem is számítanak rájuk. Ám most még annál is érdekesebb dolgokra bukkantak, mint amire nem is számítottak. Kolumbiában van egy szénbánya, a cerrejóni szénbánya, amelyről valószínűleg a világ nagy része sosem hallott volna a felfedezés nélkül.

Ám azóta igazi világszenzációként kezelik azt, amit ott találtak.

Mégis mi ez az elképesztő felfedezés?

Ez a bánya évente több mint 30 millió tonna szenet termel ki, ám ez nem is lenne annyira figyelemreméltó teljesítmény, ha e mellett ne tudnánk azt, hogy ez a helyszín a világ egyik legizgalmasabb fosszilis lelet lelőhelye. Itt olyan dolgokat találtak a mélybe temetve, amelyeknek a létezéséről sem tudtak addig. A leletek ugyanis betekintés nyújtanak a Föld egy olyan korszakába, amikor még (számunkra a jelenből szemlélve) elképesztő élőlények dominálták a bolygónkat. És azok az élőlények, amelyek ma nagyon aprónak tűnnek, óriások voltak, gigantikus méreteiktől pedig  megrázkódott a talaj is, amerre jártak.

Az igazsághoz tartozik, hogy a felfedezés egyetemisták nevéhez köthető, akik a helyszínen jártak.

Óriásteknős, óriáskrokodil és óriási őskori kígyó fosszíliáira bukkantak. Utóbbi legalább 50 láb (körülbelül 13 méter) hosszú lehetett, tehát olyan méretei lehettek, mint egy iskolabusznak. Tudományos neve Titanoboa, avagy titánboa, amely krokodilokkal táplálkozott egykor.

Így nézhetett ki:

(via Ranker)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás