promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az űrkutatóknak sikerült megcsinálni a lehetetlent, ezeken a hihetetlen felvételeken ámul most a világ
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ilyen felvételeket korábban még soha sem sikerült készíteniük az űrkutatóknak.

Futótűzként terjed egy egészen lenyűgöző videó az interneten. A mesés felvételeket Varda Space Industries nevű amerikai űrkutató cég készítette és az látható rajtuk ahogy, Földre nemrég visszatért űrkapszulájuk hiperszonikus sebességgel belép a Föld légkörébe.

Mint kiderült, az űrkutató cég első küldetése csaknem nyolc hónapig lényegében az alacsony Föld körüli pályán rekedt, de nem bármilyen műszaki hiba vagy a fizika törvényei által előidézett korlátozás miatt. Űrszondájuk ugyanis nem térhetett vissza a Földre, amíg a Varda és három kormányzati szerv – az amerikai hadsereg, a Szövetségi Légiközlekedési Hivatal Kereskedelmi Űrszállítási Hivatala és az FAA Légiforgalmi Szervezete mind egytől egyig meg nem egyezett a kérdésben. A siker elérése tehát sokkal bonyolultabb volt, mint azt bárki elképzelte, és a Vardának júliusban és szeptemberben is el kellett halasztania a leszállási lehetőségeket, mert nem tudta megszerezni az amerikai kormány jóváhagyását.

A Varda Space Industries W-1-es kapszuláját még tavaly nyáron lőtték fel az űrbe az Elon Musk által jegyzett SpaceX-hez tartozó vállalat küldetése során, az eredeti terv pedig az volt, hogy júliusban vissza is tér a Földre. Ez azonban csak most február 21-án sikerült nekik, mert ekkorra kapták csak meg a kellő engedélyeket.

A hangulat a Vardánál a sikeres landolást követően olyan vidám volt, amennyire csak lehet. Mindig is bíztam abban, hogy csapatunk képes lesz ezt megvalósítani. Csak idő kérdése volt.

– mondta Delian Asparouhov, aki 2020-ban a SpaceX egykori mérnökével, Will Bruey-vel és Daniel Marshall tudóssal együtt alapította a vállalatot.

Ez a siker azért is fontos, mert a Rocket Labbel közös küldetés célja az volt, hogy leteszteljék, lehetséges-e olyan minilaborokat létrehozni az űrben, ahol gyógyszereket lehet előállítani. Ebben az esetben konkrétan a HIV ellen használt, ritonavir nevű gyógyszerrel próbálkoztak és most az űrben növesztett kristályokat fogják majd kielemezni a kutatók.

Az űrkapszula Föld légkörébe való megérkezése egészen döbbenetes látványt nyújtott, így végezetül pedig nincs is más dolgunk mint hogy megnézzük a lenyűgöző felvételeket!

Forrás: Ars Technica / Telex

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás