promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen még soha nem történt a NASA-nál: teljesen elszámolta magát az űrközpont
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen egyedi az eset, a kutatókat is meglepte amit találtak.

Az OSIRIS-REx tervezésekor a misszió csapata legalább 60 gramm anyag összegyűjtését tűzte ki célul: ez volt a sikeres küldetés feltétele. Nos, tekintsük az OSIRIS-REx-et kétszeresen sikeresnek, mivel 121,6 grammot hozott haza, ami a Holdon túlról származó legnagyobb földönkívüli anyaggyűjtemény.

Az érintéses mintavételi mechanizmus (TAGSAM) visszatérése kalandos volt. Az űrszonda a Utah állambeli sivatagban dobta le, majd a NASA Johnson Űrközpontjába szállították, ahol egy speciális tisztaszobában kezdték el bontani. A cél az volt, hogy távol tartsák az esetleges földi szennyeződésektől.

Októberben a nagy tartály eltávolítása során 70,3 grammnyi kőzet és por került elő. A csapat még nem is jutott el a TAGSAM-hoz... és nem is tudott. Két rögzítőelem a rendszerben nem mozdult. A csapatnak tehát ki kellett találnia egy zseniális módszert az új szerszámok tervezésére, fejlesztésére és tesztelésére anélkül, hogy szennyeződéseket hoznának be. A múlt hónapban sikerült nekik, és végre rendelkezésre állt a teljes minta.

Bejelentették, hogy a Bennu anyagát konténerbe teszik és szétosztják a kutatóknak tanulmányozásra. A világ minden tájáról érkező intézmények hozzáférhetnek majd a rendkívüli küldetés által hozott anyaghoz, és számos kutató már gyakorolja az értékes szállítmánnyal kapcsolatos terveit.

"Kézben fogjuk vinni őket. Vagy én, vagy egy kollégám megyünk át értük a Johnson Űrközpontból"

- mondta az IFLScience-nek Sara Russell professzor, a londoni Természettudományi Múzeum OSIRIS-REx mintaelemző csoportjának tagja.

"De a Johnson Űrközpont szívesen elküldi őket futárral is. Tulajdonképpen ezt be kellett gyakorolnunk. Ebben a küldetésben minden olyan jól be van próbálva".

Amint a tudósoknál lesz, elemezni fogják, és összehasonlítják a Hayabusa és a Hayabusa-2 japán küldetések által gyűjtött meteoritokkal és mintákkal, amelyek az Itokawa, illetve a Ryugu aszteroidákról gyűjtöttek mintákat.

"Az első minta, amit kapunk, egy apró porszemekből álló kis üvegcsében lesz, amiből darabkákat fogunk kivenni, és CT-vizsgálattal megvizsgáljuk őket, hogy megnézhessük a szerkezetüket, és képet kaphassunk az összetételükről"

- mondta Russell professzor az IFLScience-nek.

"Ezután betesszük egy elektronmikroszkópba, ami lehetővé teszi számunkra, hogy elemtérképezést végezzünk. Tehát megnézzük, hogy milyen elemek vannak benne, és ez majd megmondja, hogy milyen ásványokat vizsgálunk. Röntgendiffrakciót végzünk, amely a kristályszerkezetet vizsgálja. Mindezek alapján kapunk egy képet arról, hogy milyen objektumról van szó."

Néhány hónapon belül elérhetővé válik egy katalógus arról, hogy a tudósok mit tudnak majd kérni. A minta 70 százalékát azonban megtartják a későbbi elemzésekhez. Ez hasonló ahhoz a 60 százalékhoz, amit a Hayabusa-2-ből tároltak, amikor a Ryugu aszteroidáról vett mintákkal tért vissza. 

A küldetésről egyébként roppant érdekes összefoglaló videót is készítettek, amit itt megnézhetnek:

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás