promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Földön évmilliárdokat kellett várni erre a kémia jelenségre, sehol máshol nem létezik az univerzumban és ez az oka valójában
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minek köszönhető, hogy a világon sehol máshol találtunk  tűzre utaló nyomokat, és mit jelent ez az élet kialakulásának szempontjából?

 

Létezik-e élet az univerzumban a Földön túl? Ez a kérdés évszázadok óta foglalkoztatja a tudósokat, de amióta csak pásztázzuk az égboltot és az űr végtelenjét, nem bukkantunk olyan egyértelmű nyomokra, amik bebizonyítanák, hogy nem vagyunk egyedül. Néha találunk ugyan az élet kialakulásának feltételeihez szükséges nyomokat, ám ezek csak halvány feltételezésekhez elegendők, nem bizonyítékok.

Jellemzően ilyen feltétel szokott lenni a víz (A Marson pont a közelmúltban találtak rengeteg fagyott vizet, lásd a lentebb beágyazott videónkat, a Holdon szintúgy víz nyomaira bukkantak a kínaiak, üveggyöngyök formájában), de amire talán még kevesebben gondolnak, hogy a tűz megléte is az élet egyértelmű jele lehet. Nem is véletlen, hogy csak a Földön fordul elő - legalábbis jelenlegi tudásunk szerint.

Bár a tűz észlelése más világokban kihívást jelent,főleg az emberi léptékkel alig felfogható távolságok miatt, tényleges tűzre eddig még nem bukkantak a kutatók.

A tűz kialakulásához szükséges három alapvető összetevő - oxigén, tüzelőanyag és hő - ugyanis sehol sem áll rendelkezésre: ezek a mi Földünk egyedi viszonyainak köszönhetők.

Az oxigén ugyan bőséggel megtalálható az univerzumban, de a tűzhöz szükséges molekuláris formában ritka. Ennek oka, hogy az oxigén igencsak hajlamos más elemekkel kötődni. Elméletileg az égési folyamat más gázokkal is elérhető, de ezek vagy rendkívül ritkák vagy csak mesterségesen állíthatók elő. 

Emellett a tűz koncentrációjának hiánya a Naprendszerben (beleértve a Földet is) azt eredményezi, hogy a tűz viszonylag friss jelenség, évmilliárdokon keresztül a Földön sem fordult elő, a fosszilis leletek alapján nagyjából csak nagyjából 470-458 millió éve van jelen tartósan.

Sokan meglepődhetnek rajta, de a Napnak és a Vénusznak sincs tüze. A Nap fénye a magfúzióból ered, nem pedig égésből, míg a Vénusz esetében a bolygón elszabaduló üvegházhatás okozza a kiugróan magas felszíni hőmérsékletet (471 Celsius-fok), illetve a nagy fényerőt (Az esthajnalcsillagnak is becézett bolygó nem véletlenül a legfényesebb objektum a Hold után az éjszakai égbolton)

Ha az élet hiányzik a Földről, az oxigén is eltűnne, mert reakcióba lépne a kőzetekkel. Az oxigén hosszútávú jelenléte egy bolygón potenciális jelzést jelent, de éppen ezért nem tekinthető végleges bizonyítékként arra, hogy az élet kialakulásának körülményei adottak.

Más bolygókon és holdakon is előfordulhatnak tűzre emlékeztető jelenségek, például az Io holdjának "tűzszökőkútjai", de ezek nem valódi tüzek, hanem magma-kitörések. A tűz jelenléte más égitesteken tehát potenciális életjelző lehet, bár annak észlelése távoli helyeken kihívást jelent.

Forrás: IFL Sience Raketa.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás