promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élet nyomaira bukkantak a Vénuszon, ez mindent megváltoztathat
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen megbolygatta a tudósokat ez az izgalmas felfedezés.

Sokan ebben a pillanatban is azon morfondíroznak, hogy vajon egyedül vagyunk-e a világűrben, vagy sem. A NASA munkatársai, a kutatók jelenleg is azon vannak, hogy kiderítsék, kialakult-e esetleg más bolygón is élet, az utóbbi években pedig elég érdekes felfedezések történtek ezzel kapcsolatban. Most a Vénusz az, ami leginkább lázban tartja a szakértőket ilyen szempontból.

A Vénusz egy olyan bolygó, ami elég élhetetlennek tűnik (legalábbis az ember számára biztosan), hiszen állítólag nagyjából 480 fokos rajta a hőmérséklet (elvileg folyamatos az üvegházhatás), erősen mérgező az atmoszférája (sárgás, savas felhőkkel), ráadásul kilencvenszer nagyobb ott a nyomás, mint a Földön – vagyis első ránézésre valóban nem olyan, mintha ez az égitest tárt karokkal fogadná az életet, éppen ezért olyan döbbenetes, ami kiderült.

Egy Jane Greaves nevű tudós még 2020-ban azt állította, hogy foszfint találtak a Vénusz atmoszférájában – ez a vegyület pedig indikátora lehet az életnek, szóval érthető módon hatalmas volt az izgalom.

Viszont akadt egy kis gond, ugyanis a későbbi kutatások során nem találtak foszfint, vagyis szertefoszlottak a remények, hogy élet lehet/lehetett a Vénuszon. Most viszont újabb fordulatot vett a történet, mivel egy friss vizsgálat szerint igenis van foszfin a bolygón, ráadásul jóval mélyebben is, mint azt előzőleg gondolták, így ismét táptalajt kapott a teória azzal kapcsolatban, hogy az égitesten kialakulhat/kialakulhatott valamilyen életforma.

A Vénusz egy kifejezetten rejtélyes bolygó, és ezt a mostani felfedezés is bizonyítja. Mivel tényleg elég durvák rajta a körülmények, így csak nehezen lehet adatokat szerezni róla, de most minden bizonnyal nagyobb fókuszt kap majd, így akár éveken belül választ kaphatunk a nagy kérdésre, hogy vajon van-e ott bármilyen formában élet – vagy egyáltalán volt-e valaha.

Itt lehet megtekinteni egy érdekes videót a Vénuszról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás