promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
54 ezer éves barlang mélye rejtette a titkot az emberiséggel kapcsolatban, íme a bizonyítékok - a tudósok döbbenetes felfedezésre jutottak
Borítókép:  Profimedia-illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyszerű és fontos felfedezést tettek a tudósok.

Az őskori barlangok mélyén számtalan kérdésre kaphatnak választ az emberek a származásukkal kapcsolatban, de persze ennél jobban, mikroszinteken nézve is érdekes tudományos eredményeket lehet elérni. Nemrégiben például egy barlang mélyén rengeteg állati koponyát találtak meg felhalmozva, a tudósok pedig szinte elhűltek a felfedezés láttán, hiszen abból őseink gondolkodásába kaphattak sokkal részletesebb képet, olyan aspektusait vizsgálhatták hirtelen a neandervölgyi embereknek, amelyről eddig nem is álmodtak. Mindez pedig Portugáliában történt, Európa határvidékén.

Most pedig egy 54 ezer éves franciaországi barlangban jutottak meghökkentő eredményre a szakértők

A Grotte Mandrin egy olyan barlang, amelyet már hosszú évtizedek óta ismernek a szakértők és tudósok, tisztában voltak eddig azzal is, hogy igazából ez a barlang rejti a Homo sapiens sapiens legrégebbi csontmaradványait a kontinensünkön.

Most a Science Advances folyóiratban jelent meg egy olyan cikk a szakik tollából, amely átírhatja az emberiség történelmét. A barlang ősi rétegéből ugyanis olyan, finoman megmunkált kőeszközök kerültek elő, amelyeket később nyílként vagy lándzsahegyként használtak a korai emberek. De ezek most 54 ezer évesek, ami azt jelenti, hogy a Homo sapiens íjászati tudománya 10 ezer évvel későbbre datálódik, mint azt korábban gondoltuk.

A tudósok most azt állítják, hogy ez volt az a technológiai előny, ami lehetővé tette a modern ember számára, hogy kiszorítsa Eurázsiából az addig azt uraló neandervölgyieket.

(via Qubit)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás