promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus dolgot találtak a Húsvét-sziget egyik barlangjában a rengeteg nagy kőfej mellett, ez a leghatalmasabb, amire rábukkantunk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Gigantikusabb, mint a többi. Te Tokangának is hívják.

A világ talán legrejtélyesebb építményei közé tartoznak az egyiptomi piramisok és a Stonehenge mellett a Húsvét-sziget gigantikus kőfejei is, amelyek már évtiezdek óta lázban tartják a tudományos világot is, ám egyetlen abszolút választ egyelőre nem tudtak adni arra a szakértők, hogy a rengeteg kőfejet miért építették azokra a helyekre a sziget őslakói, mint ahol manapság is láthatjuk ezeket. Sok elképzelés szerint, amely inkább földi léptékben közelít a szobrok rendeltetéséhez a hangzatos összeesküvés-elméletek helyett, az igazság az lehet, hogy ezek a szobrok valamiféle mementók, valami környezeti katasztrófára mutatnak rá, valami hiányra, illetve valaminek a lelőhelyére, forrására, amelyből nagyon kevés adatott a szigetlakó népnek.

Carl Lipo egyetemei professzor ezzel párhuzamosan több kutatásban is részt vett, és megállapította, hogy a kőfejek nagysága egyenesen arányos lehet azzal, hogy minél jobb minőségű víz közelében találhatók-e. És ezzel párhuzamosan azt is megvizsgálták, hogy tulajdonképpen mekkorák is lehetnek ezek a kőszobrok, hiszen ami a felszínen van belőlük, az csupán töredékük. A nagyobb részük ugyanis a felszín alatt van.

A Youtube-on rengeteg videó is található ezekkel kapcsolatban, hogy valójában hogy néznek ki.

A rejtélyes kőfejek így egészen eltérő nagyságúak, de mégis van köztük egy gigantikus, amely méreteiben messze a többi felett áll, ennek a szobornak külön neve is van, Te Tokangának nevezik. Ez egy barlang bejáratánál található, és nem álló helyzetben, hanem fekvőben, így pedig még jobban kivehető a nagysága. Az átlagos kőfejek mérete 7-8 méter, a Te Tokangáé 20 méternél is több. Sok feltételezés éll a gigászi szoborral kapcsolatban, sok szakértő szerint fel sem akarták emelni, míg mások szerint nem tudták, egy dolgot azonban nagyon szépen látni lehet a kőfejnél, azt, hogyan faragták ezeket az ősi szakemberek, milyen munkafolyamatok mentén haladtak a faragásnál.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás